E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27439
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Kopīpašuma dalītas lietošanas kārtības noteikšana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. septembrī, 2022
Irēna

Ir piemājas zeme koplietošanā. Mājā ir septiņi īpašnieki. Trīs dzīvokļi pieder vienam īpašniekam. Viņš pieprasa, lai pa viņam it kā piederošajām domājamām daļām neviens nestaigātu, bet tas nav reāli, jo ir kopceliņš, blakus esošs kalns un pagalms. Kādi ir lietošanas nosacījumi? Kādi ir sodi, ja nekopj kopīpašumu (nepļauta gara zāle), kuru kaimiņš agresīvi piesavinājies, nosakot, ka viņam pieder trīs dzīvokļi? Vai koplietošanas zeme arī ir sadalīta 3 daļās? Kā viņa negodprātīgo rīcību var apturēt?

Pie mājas blakus ir vēl arī pašvaldības zeme, kuru nomājam, un uz tās ir vairākas padomju laikā celtas būves (nedokumentētas), kas pieder diviem mājas īpašniekiem (tai skaitā arī iepriekš minētajam trīs dzīvokļu īpašniekam). Tagad viņš vēlas, lai cits īpašnieks kādu no būvēm vai nu likvidē, vai nodod viņam īpašumā. Arī jebkāda kustība gar būvēm tiek uzņemta ar neapmierinātību un reizēm agresiju. Pamatojums – nav, kur novietot auto, malku, pārāk bieži staigā utt. Pirms tam bija, kur visu novietot. Pašam agresoram ir teritorija, kura ir nesakārtota un nekopta, vēl viņam pieder auto, kas izskatās pēc grausta, utt. Vai tas ir pamatoti? Kādu pamatojumu šim īpašniekam var norādīt, ja ir nesakārtots zemes lietošanas sadalījums, turklāt, kā to vispār var sadalīt, ja būves ir “izmētātas” visā esošajā teritorijā un visiem ir jāstaigā garām otra būvei? Paldies par ieteikumu!

A
atbild:
23. septembrī, 2022
Rīgas Stradiņa universitātes Sociālo zinātņu fakultāte
Inga Kudeikina, Dr. iur., asociētā profesore

Abos gadījumos būtu jāsāk ar līgumu par kopīpašuma dalītas lietošanas kārtības noteikšanu, nosakot, ko katrs no kopīpašniekiem ir tiesīgs lietot. Ja nepieciešams, tiks nodibināti servitūti (2. gad.). Ja kāds no kopīpašniekiem nevēlēsies slēgt attiecīgo līgumu, tas darāms tiesas ceļā, ceļot prasību. Līguma pārkāpšanas gadījumā pret pārkāpēju jau varēs celt prasību par traucēta valdījuma novēršanu. Īpašuma sakopšanu, zāles pļaušanu kontrolē pašvaldība, un sodīt var tikai pašvaldība. Jāvēršas ar sūdzību par kaimiņu pašvaldībā. Otrajā gadījumā kaimiņa neapmierinātība tiesiski nav sodāma, ja agresija saistīta ar draudiem, fizisku aizskārumu u. tml., ir jāsauc policija, fiksējot pierādījumus.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas