E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27437
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Par nodokļa piemērošanu jānoskaidro VID

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. septembrī, 2022
Vija

Man piederēja nekustamais īpašums, kas zemesgrāmatā tika uzrādīts kā viena domājamā daļa, un tas bija mans vienīgais īpašums. Nekustamo īpašumu pārdevu – ½ no domājamās daļas vienā dienā, savukārt ½ no domājamās daļas nākamajā dienā. Vai, aprēķinot IIN, var interpretēt, ka pirmā pārdotā ½ no domājamās daļas nebija mans vienīgais nekustamais īpašums? Vai šāda pārdošanas darījuma rezultātā nodokļu atvieglojums pienākas tikai ½ no domājamās daļas, kas tika pārdota nākamajā dienā? Plānoju līdzekļus ieguldīt līdzvērtīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu periodā.

A
atbild:
23. septembrī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ar nodokli neapliek ienākumu no nekustamā īpašuma atsavināšanas (attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā vienīgais fiziskās personas nekustamais īpašums), ja šo ienākumu no jauna iegulda funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pirms vai pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas.

Ja no jauna iegulda mazāku summu nekā gūtais ienākums, starpība, kas veidojas, no nekustamā īpašuma atsavināšanas cenas atņemot tā iegādes vērtību un veiktā ieguldījuma summu, ir apliekama ar nodokli kā ienākums no kapitāla pieauguma.

Tas ir noteikts likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”. Likumā netiek detalizēti regulēti visi gadījumi, kurus darījumos dažādu iemeslu dēļ mēdz izmantot darījumu dalībnieki, tostarp veicot formālu summas sadalīšanu.

Zemesgrāmatu likuma 29. pants paredz, ka zemesgrāmatā katram patstāvīgam nekustamam īpašumam atklāj atsevišķu nodalījumu. Dzīvokļa īpašuma likuma 6. panta otrā daļa noteic, ka dzīvokļa īpašums ir nodibināts līdz ar tā ierakstīšanu zemesgrāmatā.

Darījums ir noticis. Par nodokļa piemērošanu konkrētajā situācijā un iespēju izmantot likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredzēto nodokļa atbrīvojumu, ja vienīgā pārdotā īpašuma ienākumu iegulda funkcionāli līdzīga īpašuma iegādei, jānoskaidro Valsts ieņēmumu dienestā, izmantojot kādu no saziņas iespējām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas