E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27434
Lasīšanai: 2 minūtes
5
5

Zemes īpašnieks un nenoskaidrotas piederības ēkas

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. septembrī, 2022
Beikulis

Labdien! Sakiet, lūdzu, vai likums ir spēkā un ir iespējams uzsākt darbības tā lietošanai? Zeme iegādāta 2020. gadā, un uz tās ir būves ar nenoskaidrotu piederību (kūts). Kā uzzināju Valsts zemes dienesta arhīvā, ēkām vajadzēja būt piesaistītām dzīvojamajai mājai X, kura figurē namu kartītē. Dzīvojamā māja X atrodas manā īpašumā. Zemi varēs apvienot vienotā īpašumā ar nenoskaidrotas piederības būvi. Vēlētos vairāk uzzināt par šīm likuma normām. Vai likuma normas ietekmēs zemes iegādes laiku?

A
atbild:
29. septembrī, 2022

Likumprojekts “Grozījumi Civilprocesa likumā” (Nr. 1338/Lp13) tika pieņemts 2022. gada 16. jūnijā, tomēr tajā netika iekļauti sākotnēji iesniegtie grozījumi (CPL 294., 295., 296. un 297. pantā) attiecībā uz nenoskaidrotas piederības ēku apvienošanu ar zemes īpašumu tiesas procesā. Saeimas Juridiskās komisijas 2022. gada 11. maija sēdē tika panākta vienošanās, ka jautājums par nenoskaidrotas piederības ēku apvienošanu ar zemes īpašumu ir risināms ārpustiesas procesā.

Darbs pie minētā jautājuma un attiecīgo grozījumu izstrādes turpinās, un Tieslietu ministrija strādā pie modeļa, kur nenoskaidrotas piederības ēkas tiks apvienotas ar zemes īpašumu ārpustiesas procesā. Vienlaikus, lai izvērtētu visas nianses, uzklausītu ekspertu viedokļus un piedāvātu atbilstošāko regulējumu, bija nepieciešams vairāk laika, nekā bija iespējams iekļauties priekšlikumu iesniegšanai noteiktajā termiņā.

Attiecīgos grozījumus ir plānots iesniegt uz otro lasījumu pie likumprojekta “Grozījumi likumā “Par nekustamā īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatās” ” (Nr. 1311/Lp13) šīgada rudenī. Aicinām sekot līdzi likumprojekta virzībai.

Attiecībā uz jautājumu, vai normas ietekmēs zemes iegādes laiku, informējam, ka plānotajā regulējumā noteicošais ir tieši ēku (būvju) ar nenoskaidrotu piederību uzcelšanas laiks – līdz 1993. gada 5. aprīlim. Uz zemes iegādes laiku plānotajā regulējumā netiek likts uzsvars.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas