E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27432
Lasīšanai: 2 minūtes

Tiesības uz slimības pabalstu, ja slimots vairāk par 52 nedēļām trīs gadu laikā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. septembrī, 2022
Jūlija

Labdien! Vēlos noskaidrot, pēc cik ilga laika perioda es atkal varu saņemt slimības pabalstu, ja biju slima? Operāciju un ilgstošas atveseļošanās dēļ diezgan ilgi slimoju. Par 20.09.2022. iesniegto darbnespējas B lapu tika piemērots atteikums izmaksāt slimības pabalstu, jo darbnespēja 3 gadu laikā pārsniedz 52 nedēļas.

A
atbild:
29. septembrī, 2022
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Marika Zelčāne, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Atbilstoši sniegtajai informācijai jūsu slimības periods ir pārsniedzis 52 nedēļas trīs gadu periodā. 

Aprēķinot slimības pabalsta ilgumu, tiek summēti visi darba nespējas periodi, skaitot no pirmās saslimšanas dienas (darbnespējas A lapas dienas), par kuriem ir piešķirts un izmaksāts slimības pabalsts. Triju gadu jeb 52 nedēļu slimošanas periods ir iepriekšējais trīs gadu periods, skaitot no konkrētās izsniegtās darbnespējas lapas B pēdējās dienas, t. i., datuma, līdz kuram noteikta pārejoša darba nespēja.

Vienkāršots skaidrojums – darbnespējas periodi netiek sagrupēti laika periodos slimības pabalsta izmaksas vajadzībām tādā veidā, ka no sākotnēji pirmās saslimšanas dienas aizrit trīs gadi, un tad sākas jauns trīs gadu periods, kurā atkal ir pirmā saslimšanas diena un pastāv iespējas saņemt slimības pabalstu 52 nedēļas nākamo trīs gadu laikā, ja slimo ar pārtraukumiem.

Lai aprēķinātu, cik ilgam periodam jāaizrit, lai jūs atkal varētu saņemt slimības pabalstu, nepieciešami precīzi dati par saslimšanas periodiem, tāpēc iesakām saziņai lietot Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras informācijas kanālus, rakstot uz e-pasta adresi: konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz tālruņa numuru: 64507020.

Labs saturs
20
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 74 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas