E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27323
Lasīšanai: 2 minūtes
1
16
1
16

Kā pieteikties bezdarbnieka statusam un pabalstam

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. septembrī, 2022
Vizma

Sveiki! 23. septembrī pēc abpusējas vienošanās beigsies manas darba attiecības līdzšinējā darbavietā un 10. oktobrī sākšu strādāt jaunajā darbavietā. Vai un kā man pieprasīt bezdarbnieka pabalstu par laikposmu no 23. septembra līdz 10. oktobrim? Jau iepriekš pateicos par sniegto atbildi!

A
atbild:
20. septembrī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Lai pieprasītu bezdarbnieka pabalstu, vispirms ir jāiegūst bezdarbnieka statuss. Pieteikties bezdarbnieka statusam un bezdarbnieka pabalstam var ne agrāk kā nākamajā dienā pēc darba tiesisko attiecību izbeigšanas.

Pieteikties bezdarbnieka statusa iegūšanai var elektroniski, aizpildot iesniegumu Nodarbinātības valsts aģentūras CV un vakanču portālā, kā arī citos veidos. Tas ir paskaidrots NVA tīmekļvietnē, norādē “Bezdarbnieka statusa iegūšana”.

Tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstu ir bezdarbniekam, kuram:

  • Nodarbinātības valsts aģentūra piešķīrusi bezdarbnieka statusu;
  • kopējais apdrošināšanas stāžs ir ne mazāks par vienu gadu;
  • ir veiktas vai bija jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam Latvijas Republikā ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

NVA informācijā ir norādīts: “Lai bezdarbnieka pabalsts tiktu aprēķināts no pirmās bezdarbnieka statusa piešķiršanas dienas, pēc iesnieguma nosūtīšanas NVA jāpiesakās bezdarbnieka pabalstam, iesniedzot iesniegumu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.”

Iesniegumu pabalsta piešķiršanai var nosūtīt, izmantojot www.latvija.lv portālā pieejamo e-pakalpojumu “E-iesniegums VSAA pakalpojumiem”, pa pastu vai elektroniska dokumenta formātā atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

Ja uzsāk strādāt, par to jāpaziņo NVA vienas darba dienas laikā. Bezdarbnieka pabalstu maksās par tik dienām, cik dienu bija tiesības to saņemt.

Labs saturs
16
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas