E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27073
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Atkārtots sods par transportlīdzekļa vadīšanu, ja nav tiesību

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. augustā, 2022
Laura

Kāds sods ir piemērojams, ja transportlīdzeklis atkārtoti tiek vadīts ar liegumu to vadīt uz 5 gadiem? Persona iepriekš tika sodīta ar cietumsodu, kas bija 5 mēneši, tādēļ ka divreiz vadīja transportlīdzekli bez tiesībām. Šī ir trešā reize, un no soda izciešanas aizritējis mazāk nekā gads. Lietā kā drošības līdzeklis ir piemērots apcietinājums, jo persona izvairījās no ierašanās pie prokurora.

A
atbild:
16. augustā, 2022
Sandis Zellis
jurists

Atbilstoši Administratīvās atbildības likuma 18. panta otrajai daļai tiesību izmantošanas aizliegumu nosaka uz laiku no viena mēneša līdz diviem gadiem. Līdz ar to konkrētajā situācijā noteikti nav piemērots tiesību izmantošanas liegums, bet ir piemērota tiesību atņemšana.

Minētā likuma 17. panta pirmā un otrā daļa noteic, ka tiesību atņemšana ir personai piešķirto tiesību anulēšana, nosakot tai aizliegumu noteiktu laiku atkārtoti iegūt šīs tiesības. Ja personai tiesības nav piešķirtas, tiesību atņemšana izpaužas kā aizliegums noteiktu laiku iegūt šīs tiesības. Tiesību atņemšanu nosaka uz laiku no viena mēneša līdz pieciem gadiem.

Savukārt cietumsods par transportlīdzekļa vadīšanu tikai bez transportlīdzekļu vadīšanas tiesībām likumā nav paredzēts. Konkrētajā gadījumā izciestais cietumsods varēja būt piemērots par vēl kādu citu pārkāpumu (noziedzīgu nodarījumu) veikšanu, piemēram, transportlīdzekļa vadīšanu bez vadīšanas tiesībām un atrodoties alkohola reibumā.

Proti, Krimināllikuma 262. panta pirmā daļa noteic, ka par transportlīdzekļa vadīšanu, ja nav transportlīdzekļa vadīšanas tiesību (transportlīdzekļa vadīšanas tiesības noteiktā kārtībā nav iegūtas vai ir atņemtas) un ja vadītājs atrodas alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz laiku līdz pieciem gadiem.

Ja transportlīdzeklis tiek vadīts tikai bez transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām (neatkarīgi no tā, vai tās nav iegūtas vai ir atņemtas), vienlaikus neveicot citus pārkāpumus (noziedzīgus nodarījumus), kriminālatbildība nav paredzēta. Saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma 51. panta sestās daļas 1. punktu par transportlīdzekļa vadīšanu, ja nav transportlīdzekļu vadīšanas tiesību, transportlīdzekļa vadītājam piemēro naudas sodu no piecdesmit sešām līdz simt četrpadsmit naudas soda vienībām jeb no 280 līdz 570 eiro.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas