E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1863
Lasīšanai: 3 minūtes

Piedziņas vēršana pret parādnieku

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. janvārī, 2013
Kristīne Korpilahti

Vēlos uzzināt par Civilprocesa likuma daļu, kurā ir runa par to, kādu summu noteikti ir jāatstāj personas privātajā kontā pēc parāda iekasēšanas, piemēram, par nenomaksātajiem līdzekļiem. Vai ir likumīgi arestēt kontu, atstājot personu bez jebkādiem iztikas līdzekļiem? Būtu pateicīga, ja man tiktu nosūtīta konkrētā likuma sadaļa/ daļa vai pants, kurā ir runa par mani interesējošo jautājumu.

A
atbild:
29. janvārī, 2013
Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padome
Vidaga Daniševska, vecākā juriste

Zvērināts tiesu izpildītājs pēc tam, kad izpildu lieta ir ievesta pret attiecīgo parādnieku, drīkst piemērot dažādus piespiedu izpildes līdzekļus, ievērojot piedzinēja norādījumu. Viens no tiem ir piedziņas vēršana uz naudas līdzekļiem, ko regulē Civilprocesa likuma 72.nodaļa „Piedziņas vēršana uz darba samaksu, tai pielīdzinātajiem maksājumiem un citām naudas summām”.

Pirmā darbība, ko zvērināts tiesu izpildītājs veic, ja izpildu lieta ir par parāda piedziņu, ir paziņojuma par pienākumu izpildīt nolēmumu nosūtīšana, ar kuru zvērināts tiesu izpildītājs informē par ievesto izpildu lietu un pienākumu nomaksāt parādu un sprieduma izpildes izdevumus. Tādā gadījumā parādnieks var ierasties pie zvērināta tiesu izpildītāja un vienoties par parāda apmaksas grafiku, ja tam piekrīt piedzinējs.

Par nākamajām darbībām zvērināts tiesu izpildītājs parādnieku atsevišķi neinformē, lai parādnieks nevarētu ļaunprātīgi izvairīties no nolēmumu izpildes, tai skaitā neinformē, ka plāno apķīlāt noguldījumu kredītiestādē. Minētās darbības regulē Civilprocesa likuma 599.panta trešā daļa, kas noteic, ka, apķīlājot naudas līdzekļus, kredītiestādei jāsaglabā kontā naudas līdzekļi vienas minimālās mēnešalgas apmērā. Šo naudas summu parādnieks var izņemt jebkurā kredītiestādes filiālē.

Turklāt, ja kontā tiek ieskaitītas naudas summas, uz kurām piedziņu vērst nedrīkst (Civilprocesa likuma 596.pants), piemēram, valsts sociālais pabalsts, un zvērināts tiesu izpildītājs par to nezina, tādā gadījumā var pastāvēt situācija, ka tiek pārskaitīta arī tā naudas summa, kas nedrīkst tikt apķīlāta. Ja ir radusies šāda situācija, parādniekam jāvēršas pie zvērināta tiesu izpildītāja, jāuzrāda dokumenti, kas pamato šādu naudas līdzekļu saņemšanu attiecīgajā kontā, un jālūdz šos naudas līdzekļus pārskaitīt atpakaļ.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas