E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30677
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
9
9

Pirkuma līguma noslēgšana pircējam rada pienākumu samaksāt par pirkumu

J
jautā:
11. oktobrī, 2023
Gunta

Labdien! Ir noslēgts automašīnas nomas līgums. Vēlos šo auto nopirkt. Tas esot iespējams. Bet firma vispirms izrakstīšot rēķinu par auto un tikai pēc tam, kad es rēķinu būšu apmaksājusi, viņi ar mani parakstīšot pirkšanas un pārdošanas līgumu. Jautāju, kāpēc tādā secībā. Viņi sacīja, ka tā esot pieņemts, jo nevarot zināt, cik ātrā laikā tiks pārskaitīta nauda. Vai vispirms nav jāslēdz pirkšanas un pārdošanas līgums un tikai tad jāizraksta rēķins? Vai nevar noteikt rēķina apmaksas termiņu? Un vēl, kad pajautāju, vai līgumu nevar noslēgt attālināti, parakstot ar e-parakstu, viņi atbildēja, ka viņiem neesot tādas iespējas. Kā tad tā? Galvenais jautājums ir tas, kā pareizi rīkoties. Vai vispirms jāparaksta līgums un tad rēķins? Vai vispirms rēķins un pēc tam līgums?

A
atbild:
20. oktobrī, 2023
Pauls Vasks
jurists

Saskaņā ar Civillikuma 2002. pantu pirkums ir līgums, ar ko viena puse apsola otrai par norunātas naudas summas samaksu atdot zināmu lietu vai tiesību. Likums noteic, ka no pirkuma līguma izceļas abām pusēm savstarpējas prasījumu tiesības uz līguma izpildīšanu (2021. pants). Tādējādi, noslēdzot pirkuma līgumu, pircējam iestājas pienākums samaksāt par pirkumu, savukārt pārdevējam – nodot pircējam pirkuma priekšmetu. Normatīvie akti neparedz kustamās mantas pirkuma līgumam obligātu rakstveida formu, tātad līgums starp pusēm var tikt noslēgts arī mutiski. Ja tomēr puses ir vienojušās par pirkuma līguma rakstveida formu, tad, iekams līgums nav ticis noslēgts (parakstīts), jums nav pienākuma veikt pirkuma maksas apmaksu, t. i., samaksāt rēķinu.

Rakstveida līgumu iespējams slēgt, abām darījuma pusēm parakstot attiecīgo dokumentu. Ja visām līguma pusēm ir elektroniskais paraksts, tad dokumentu puses var parakstīt arī ar elektronisko parakstu. Ar roku un elektroniski parakstītiem dokumentiem ir identisks juridisks spēks. Slēdzot darījumu, pusēm savā starpā jānorunā, kā tiks parakstīts līgums (ar roku vai elektroniski), ņemot vērā pušu vēlmes, tehniskās iespējas u. c. faktorus.    

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas