E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27283
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Pirmsskola
1
1

Pašvaldības līdzfinansējums privātajai pirmsskolas izglītības iestādei

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. septembrī, 2022
Valerija

Labdien! Meitai ir 2 gadi. Maijā bija sagaidīta vieta rindā uz pašvaldības dārziņu, tobrīd šaubījos, vai viņu vest, jo šķita, ka bērns vēl nav gatavs. Tomēr vadītāja mūs pierunāja nākt, un mēs parakstījām līgumu, tādējādi pazaudējot vietu rindā uz citiem dārziņiem. Tuvojoties septembrim, sapratu, ka meita tomēr vēl nav gatava, un pirms 1. septembra mēs pārtraucām līgumu. Līdz ar to no jauna iestājāmies rindā uz pašvaldības dārziņiem. Plānoju meitu vest uz dārziņu no 2023. gada 1. septembra, tomēr, visticamāk, vieta rindā uz pašvaldības dārziņu vēl nebūs sagaidīta. Vai mēs varēsim saņemt līdzfinansējumu privātajam dārziņam?

A
atbild:
05. oktobrī, 2022
Sarmis Mikuda
LV portāls

Likuma “Par pašvaldībām 15. panta ceturtajā daļā ir noteikts, ka pirmsskolas un skolas vecuma bērnu nodrošināšana ar vietām mācību un audzināšanas iestādēs ir pašvaldības autonomā funkcija.

Pašvaldības pienākums saistībā ar Izglītības likuma 17. panta pirmajā daļā noteikto ir nodrošināt bērniem, kuru dzīvesvieta deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā, iespēju iegūt pirmsskolas izglītību bērna dzīvesvietai tuvākajā pašvaldības izglītības iestādē, kura īsteno šādu izglītības programmu. Savukārt minētā likuma 17. panta otrajā 3 daļā noteikts, ka pašvaldība, sedzot pirmsskolas izglītības programmas izmaksas, turpina segt šīs izmaksas privātajai izglītības iestādei, ja izglītojamajam rakstveidā piedāvāta vieta pašvaldības izglītības iestādē, kurā viņš ir reģistrēts uzņemšanai, bet šī izglītojamā likumīgais pārstāvis no piedāvātās vietas ir atteicies un izglītojamais turpina apgūt pirmsskolas izglītības programmu privātajā izglītības iestādē.

Tā kā visām pašvaldībām attiecībā uz pirmsskolas izglītības nodrošināšanu jāievēro Izglītības likumā un Vispārējās izglītības likumā noteiktais, gadījumā, ja pašvaldība nevar nodrošināt vietu tās dibinātā pirmsskolas izglītības iestādē, tai jānodrošina līdzfinansējums privātajā izglītības iestādē, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmas.

Vienlaikus jāņem vērā, ka Vispārējās izglītības likuma 26. panta pirmās daļas norma nosaka, ka pašvaldību vispārējās pirmsskolas izglītības iestādēs izglītojamos uzņem izglītības iestādes dibinātāja noteiktajā kārtībā. Katra pašvaldība izstrādā un pieņem saistošos noteikumus, kuros detalizētāk noteikta kārtība, kādā pašvaldība īsteno pirmsskolas izglītības funkcijas nodrošināšanu, tostarp bērnu reģistrāciju un uzņemšanu pirmsskolas izglītības iestādēs, privāto pirmsskolas izglītības iestāžu (vai programmu) finansēšanas kārtību. Tā kā neesat norādījusi savas (Jūsu bērna) dzīvesvietas pašvaldību, nevaram Jums sniegt konkrētu atbildi. Iesakām lūgt izsmeļošu skaidrojumu savas pašvaldības izglītības pārvaldei.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas