E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27249
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pirmsskola
10
10

Diendusa pirmsskolas izglītības iestādē

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. septembrī, 2022
Annija

Vai un kuros noteikumos ir ietvertas bērnu diendusas dārziņos? Vai tās ir obligātas? Ja PII organizācijas noteikumos ir minēts, ka jāņem vērā bērna individuālās vajadzības, vai drīkst būt obligātas diendusas 5–7 gadus veciem bērniem? Pati šādu normu neatradu, PII vadītāja teica, ka ir, bet nevarēja konkrēti nosaukt.

A
atbild:
03. oktobrī, 2022
Sarmis Mikuda
LV portāls

Pirmsskolas izglītības iestādēm (PII) ir saistoši Ministru kabineta noteikumi Nr. 890 “Higiēnas prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un izglītības iestādēm, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmu”. Dienas režīmu nosaka atbilstoši bērnu vecumam un attīstībai (8. punkts). Pēc pusdienām bērniem nodrošina atpūtu (10. punkts). Bērnu guldināšanai diennakts grupās izmanto gultas. Nodrošinot bērniem atpūtu pēc pusdienām, pieļaujams arī cits alternatīvs guldināšanas veids, ja izvēlētais veids nepasliktina bērnu labsajūtu. (25. punkts). Iekārtojot PII telpas, ierīko guļamtelpu vai guļamtelpai pielāgojamu grupas telpu (20.2.3. apakšpunkts).

Tātad minētie noteikumi nosaka, ka PII ir jānodrošina bērniem atpūta pēc pusdienām, turklāt iespēja tās laikā gulēt, bet nenosaka bērniem gulēšanu kā obligātu prasību.

Ārējos normatīvajos aktos termins “diendusa” netiek lietots. Latviešu valodas vārdnīcā “diendusa” ir skaidrota kā “atpūta, miegs dienas vidū”, savukārt vārds “dusa” – kā miegs, gulēšana. Interpretējot minēto vārdu saturu, tas nepārprotami norāda uz miegu. No tā izriet, ka gadījumā, ja visiem izglītojamajiem saistošajos PII iekšējos normatīvajos aktos tiešām ir lietots vārds “diendusa”, bērniem pēcpusdienu atpūtas laikā ir jāguļ. Līdz ar to minētā norma ir apstrīdama.

Papildus informēju, ka daudzas PII ļauj bērniem, īpaši tad, ja viņi sasnieguši piecu, sešu gadu vecumu, pēcpusdienu atpūtas laikā veikt arī citas mierīgas un klusas aktivitātes, vienlaikus nodrošinot, ka tās nekādā veidā netraucētu pārējiem bērniem, kuri vēlas gulēt diendusu.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas