E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27212
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Kultūra

Mantiskās tiesības nodod ar līgumu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. septembrī, 2022
Ilze

Labdien! Pirms vairākiem gadiem publicēju stāstus žurnālā, kurš jau sen vairs neeksistē. Parakstīju līgumu, ka tie ir žurnāla īpašums un bez tā atļaujas nedrīkst tikt pārpublicēti. Tomēr vairs nav, kam prasīt atļauju. Vai man ir tiesības šos stāstus publicēt citur?

A
atbild:
19. septembrī, 2022
Olga Lauva
juriste

Autortiesību likums paredz morālās jeb personiskās (Autortiesību likuma 14. pants) un ekonomiskās jeb mantiskās (Autortiesību likuma 15. pants) tiesības. Personiskās tiesības galvenokārt tiek saistītas ar autora personību un netiek uzskatītas par īpašumu, tās ir neatsavināmas. Proti, personiskās tiesības nevar nevienam nodot, tās var izmantot tikai pats autors savas dzīves laikā, bet pēc viņa nāves – autora mantinieki.

Savukārt mantiskās tiesības ir izņēmuma tiesības rīkoties ar savu darbu, kā arī nodot tā izmantošanas tiesības citām personām. Mantiskās tiesības var nodot citām personām, noslēdzot līgumu.

Aicinātu rūpīgi pārlasīt noslēgto līgumu un pievērst uzmanību līguma punktiem, kuros attiecīgi tiek atrunātas, piemēram, juridiskās personas maksātnespējas vai likvidācijas gadījumā noteiktās sekas.

Primāri būtu jāvērtē noslēgtais līgums, kā arī līguma punkti, kas attiecas, piemēram, uz laikposmu, kurā autors ir piešķīris mantiskās tiesības, kā arī iespēju šīs tiesības pirms termiņa atsaukt.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas