E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27211
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai būs tiesības uz pabalstiem pēc BKA un bezalgas atvaļinājuma

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. septembrī, 2022
Anna

Labdien! Biju dekrētā pusotru gadu un vēl trīs mēnešus paņēmu kā bezalgas atvaļinājumu. Gribu atkārtoti doties dekrētā. Cik ilgi man jānostrādā, lai iegūtu pabalstus?

A
atbild:
08. septembrī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Maternitātes pabalstu darba ņēmējai piešķir, ja ir nepieciešamais kvalifikācijas periods (minimālais sociālās apdrošināšanas periods) – ne mazāk kā 3 mēneši pēdējo 6 mēnešu periodā vai 6 mēneši pēdējo 24 mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (grūtniecības atvaļinājuma pirmā diena, no kuras tiek izsniegta darbnespējas lapa B maternitātes pabalstam).

Laikā, kurā darbinieks atrodas atvaļinājumā bez darba algas saglabāšanas, netiek gūti ienākumi, par viņu nav jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas, un tās arī netiek veiktas. Līdz ar to šis periods neveido sociālās apdrošināšanas kvalifikācijas periodu.

Tomēr kvalifikācijas laikā ieskaita periodu, kurā persona ir darba ņēmēja un atrodas grūtniecības, dzemdību vai bērna kopšanas atvaļinājumā, un ir saņēmusi attiecīgi maternitātes vai vecāku pabalstu.

Sieviete var saņemt arī vecāku pabalstu, ja viņai par šo bērnu ir bijis piešķirts maternitātes pabalsts.

Lai noskaidrotu savas tiesības uz pabalstiem, jāsazinās ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru, e-pasta adrese: konsultacijas@vsaa.gov.lv, tālruņa numurs: 64507020.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas