E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27193
Lasīšanai: 3 minūtes
1
2
1
2

Pienākums noslēgt zemes nomas līgumu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. septembrī, 2022
Valērijs

Es mantoju zemes vienību Rīgā (domājamo daļu), bet zemesgabals ir funkcionāli saistīts ar Rīgas pilsētas pašvaldībai piederošu dzīvojamo māju. Turklāt šajā mājā man nepieder neviens dzīvoklis (minēta tikai zemes vienība). Ko es varu darīt ar mantoto zemes vienību? Vai es varu to pārdot (neesmu pārliecināts, ka kāds to gribēs iegādāties)? Varbūt man pienākas kaut kāda maksa no dzīvojamās mājas dzīvokļa īpašnieka/īpašniekiem, kas ir saistīti ar domājamo daļu? Vai es varu nodot šo vienību Rīgas pilsētas īpašumā un valdījumā (bez atlīdzības)? Paldies!

A
atbild:
08. septembrī, 2022
Rīgas dome
Solvita Brence-Kauste, Ārējās komunikācijas nodaļas projektu koordinatore

Likumā “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” ir noteikts abpusējs (gan zemes īpašniekam, gan privatizētā objekta īpašniekam) pienākums slēgt zemes nomas līgumu par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamo zemesgabalu (tā daļu). 

Likuma “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” 1. panta 20. punkts nosaka, ka dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamais zemesgabals ir zeme, uz kuras uzcelta dzīvojamā māja, tās uzturēšanai, apsaimniekošanai un funkcionēšanai nepieciešamie infrastruktūras, labiekārtojuma un komunikāciju elementi, kas uzrādīti šī zemesgabala detālplānojumā.

Likuma 50. panta trešajā daļā noteikts, ka privatizētā objekta īpašnieka pienākums ir slēgt zemes nomas līgumu vai pilnvarot dzīvojamās mājas pārvaldītāju un apsaimniekotāju slēgt zemes nomas līgumu ar tā zemesgabala īpašnieku – fizisko vai juridisko personu –, uz kura atrodas privatizētais objekts.

Savukārt likuma 54. pantā regulēti zemesgabala īpašnieka pienākumi un tiesības. Likuma 54. pants nosaka: “Zemesgabala īpašniekam ir pienākums noslēgt zemes nomas līgumu ar privatizētā objekta īpašnieku. Zemes nomas līgumu slēdz par tā zemesgabala lietošanu, ko pašvaldības dome vai tās pilnvarota institūcija, vai valsts dzīvojamo māju privatizāciju veicošā institūcija noteikusi kā dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamo zemesgabalu. Zemesgabala nomas maksu nosaka, pusēm rakstveidā vienojoties.”

Ja atbilstoši šī likuma 50. panta pirmās daļas 3. punkta prasībām zemes nomas līgumi ar zemesgabala īpašnieku nav noslēgti, zemesgabala īpašniekam ir tiesības prasību tiesā par zemes nomas līguma noslēgšanu vērst pret personu, kurai nodotas attiecīgās dzīvojamās mājas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas tiesības.

Ja zemesgabala īpašnieks pārdod zemesgabalu, uz kura atrodas privatizācijas objekts, pirmpirkuma tiesības uz to ir privatizētā objekta īpašniekam (īpašniekiem).

Zemes īpašniekam ir tiesības zemesgabalu pārdot, ievērojot likuma 54. panta trešajā daļā noteikto kārtību.

Zemes īpašnieks ar iesniegumu, ka vēlas pārdot vai nodot Rīgas pašvaldībai īpašumā (bez atlīdzības) sev piederošu zemesgabalu, var vērsties Rīgas domes Īpašuma departamentā. E-pasta adrese: di@riga.lv.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas