E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27184
Lasīšanai: 3 minūtes

Kāda izglītība nepieciešama, lai varētu strādāt interešu izglītības centrā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. augustā, 2022
Nadezda

Labdien! Esmu reģistrēta kā pašnodarbināta persona. Vēlos strādāt par Montessori pedagogu (vai pedagoga palīgu) interešu izglītības centrā. Ir augstākā izglītība (maģistra grāds tiesību zinātnē), saistībā ar pedagoģiju esmu pabeigusi Montessori kursus attiecībā uz bērnu izglītošanu no 3 līdz 12 gadiem (ir apliecība par neformālās izglītības mācību programmas apgūšanu 148 stundas, 32 stundas x 3 (jo apmācības notika blokos)). Vai es varu uzsākt darbu šajā amatā?

A
atbild:
01. septembrī, 2022
Sarmis Mikuda
LV portāls

Atbilstoši Izglītības likuma 48. pantā noteiktajam par pedagogu var strādāt persona, kura ieguvusi vai iegūst pedagoģisko izglītību, kas atbilst Ministru kabineta noteiktajām profesionālās kvalifikācijas prasībām.

Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr. 569 “Noteikumi par pedagogiem nepieciešamo izglītību un profesionālo kvalifikāciju un pedagogu profesionālās kompetences pilnveides kārtību” 6.1. punktā noteikts, ka interešu izglītības pedagogam ir nepieciešama augstākā izglītība un augstākā pedagoģiskā izglītība vai apgūta šo noteikumu 21.3. apakšpunktā noteiktā profesionālās kompetences pilnveides programma. Tā kā esat ieguvusi augstāko izglītību, bet neesat ieguvusi pedagoģisko izglītību, lai varētu strādāt par interešu izglītības pedagogu, jums papildus jāapgūst pedagogu profesionālās kompetences pilnveides programma, kuras apjoms ir vismaz 72 stundas, un jāiegūst pedagoga sertifikāts. Šādas programmas, saskaņojot ar Izglītības un zinātnes ministriju, izstrādā un īsteno augstākās izglītības iestādes, kas īsteno pedagoģijas studiju programmas.

Jūs norādāt, ka esat ieguvusi tiesību maģistra grādu, bet neesat minējusi, kādu augstāko izglītību ieguvāt pirms tam. Pedagogam nepieciešamās izglītības un profesionālās kvalifikācijas atbilstības izvērtēšanai tā ir svarīgāka par akadēmisko grādu. Ja augstākās izglītības pamatstudiju programmas ietvaros ir apgūta ar pedagoģiju vai mācību priekšmeta metodiku saistīta studiju programmas daļa vismaz divu kredītpunktu jeb vismaz 72 stundu apjomā, tad iegūtā kvalifikācija ir atbilstoša arī interešu izglītības pedagoga darbam saskaņā ar minēto MK noteikumu 6.2. punktā noteikto. Tomēr šādā gadījumā, lai vēlāk nerastos pārpratumi, ieraksti diploma pielikumā būtu jāizvērtē.

Pedagoga palīgs ir pedagogu amatiem pielīdzināms amats izglītības iestādē (atšķirībā no skolotāja palīga, kas ir tehniskais darbinieks). Tas noteikts MK noteikumu Nr. 354 “Noteikumi par pedagogu profesiju un amatu sarakstu” pielikumā “Pedagogu profesiju un amatu saraksts”. Līdz ar to, lai varētu strādāt par pedagoga palīgu, arī ir jāiegūst interešu izglītības pedagogam nepieciešamā izglītība un profesionālā kvalifikācija.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas