E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27170
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Vai maksā sociālās apdrošināšanas pabalstus, ja gūst ienākumus

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. augustā, 2022
Jolanta

Labdien! Paralēli algotam darbam esmu saimnieciskās darbības veicēja (pašnodarbinātā). Radu produktus, kurus pārdodu gan pati, gan sadarbojos ar mazumtirdzniecības veikaliem, kuros prece tiek pieņemta “uz realizāciju”, ienākumus gūstu vien pēc preces pārdošanas. Pēc dažiem mēnešiem dodos bērna kopšanas atvaļinājumā, kuru pilnībā izmantošu, tāpēc plānoju pārtraukt saimniecisko darbību, lai varētu saņemt pilnu pabalsta apmēru par pamatdarbavietā veikto darbu. Vai produkti, kuri jau ir saražoti un atrodas tirdzniecībā pie sadarbības partneriem, ir jāizņem no tirdzniecības? Fiziski, sākoties atvaļinājumam, pati vairs nestrādāšu, jaunus produktus neradīšu, bet, vai gadījumā, ja esošie produkti tiktu pārdoti kādā no tirdzniecības vietām un manā kontā ienāktu nauda par pavadzīmi, kas izsniegta vēl saimnieciskās darbības laikā, tā netiktu uzskatīta par saimnieciskās darbības veikšanu? Paldies jau iepriekš par atbildi!

A
atbild:
31. augustā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Maternitātes pabalstu var saņemt darba ņēmēja vai pašnodarbinātā, kura grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dēļ zaudē ienākumus un kurai ārsts izsniedzis darbnespējas lapu B.

Tiesības uz maternitātes pabalstu saglabājas, ja no saimnieciskās darbības gūst ienākumus, kuri nesasniedz valstī minimālo algu (šogad – 500 eiro mēnesī) un no kuriem valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) jāveic 10% apmērā tikai pensiju apdrošināšanai. Ja pašnodarbinātā ienākumi mēnesī sasniedz vai pārsniedz minimālo darba algu un iemaksas jāveic pilnā apmērā (ar likmi 31,07%), tad tiesības saņemt maternitātes pabalstu grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma laikā nav.

Vecāku pabalstu pilnā apmērā maksā, ja nav ienākumu. Ja vecāku pabalsta saņemšanas laikā kā pašnodarbinātā persona gūst ienākumus līdz minimālajai darba algai (šogad – 500 eiro mēnesī) un VSAOI veic 10% apmērā, vecāku pabalsts tiek izmaksāts piešķirtajā apmērā. Ja mēneša ienākumi no saimnieciskās darbības ir 500 eiro vai lielāki un sociālās apdrošināšanas iemaksas līdz ar to jāveic pilnā apmērā (31,07%), tad par attiecīgo mēnesi vecāku pabalstu izmaksā 30% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 61 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas