E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27156
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Bērnam var būt tēva vai mātes uzvārds

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. augustā, 2022
Lilija

Labdien! Mēs ar vīru esam precējušies, viņam ir savs uzvārds, man – dubultais uzvārds. Pēc bērna piedzimšanas vēlamies viņam dot tikai mana uzvārda pirmo daļu. Vai to ir iespējams ierakstīt dzimšanas apliecībā uzreiz pēc bērna piedzimšanas? Vai arī vispirms vajag ierakstīt kādu no mūsu uzvārdiem un pēc tam to mainīt?

A
atbild:
04. septembrī, 2022

Civillikuma 151. pants paredz, ka bērna uzvārdu nosaka pēc vecāku uzvārda. Ja vecākiem ir dažādi uzvārdi, bērnam saskaņā ar vecāku vienošanos dod tēva vai mātes uzvārdu. Ja vecāki nevar vienoties par bērna uzvārdu, to nosaka pēc bāriņtiesas lēmuma.

Tas nozīmē, ka minētajā situācijā bērnam var tikt dots vai nu tēva uzvārds, vai jūsu dubultuzvārds.

Nav iespējams iedot tikai vienu daļu no jūsu dubultuzvārda, jo saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 114 “Noteikumi par personvārdu rakstību un lietošanu latviešu valodā, kā arī to identifikāciju” 134. punktu dubultuzvārdu uzskata par vienu uzvārdu (tas nav sadalāms).

Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likuma 2. pants paredz gadījumus, ka persona var mainīt savu uzvārdu, piemēram, jums ir iespēja atteikties no dubultuzvārda un pieņemt tikai savu pirmslaulības uzvārdu. Tādā gadījumā bērnam varētu tik dots jūsu vēlamais uzvārds.

Vairāk par uzvārda maiņu bērnam varat uzzināt šeit.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas