E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27090
Lasīšanai: 2 minūtes

Kā rēķina pabalstus, ja darba attiecības izbeidz pirms BKA

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. augustā, 2022
Valērija

Labdien! Kā tiks aprēķināts bērna kopšanas pabalsts, ja pirms došanās bērna kopšanas atvaļinājumā es izbeigšu darba attiecības ar uzņēmumu, kurā šobrīd strādāju?

A
atbild:
18. augustā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Bērna kopšanas pabalstu – 171 eiro mēnesī – maksā līdz bērna pusotra gada vecumam, neatkarīgi no tā, vai vecāks, kurš to pieprasa, ir sociāli apdrošināts vai nav.

Sociāli apdrošinātām personām maksā arī maternitātes un vecāku pabalstu.

Lai būtu tiesības uz maternitātes pabalstu, nepieciešams kvalifikācijas periods (minimālais sociālās apdrošināšanas periods) – ne mazāk kā trīs mēnešus pēdējo sešu mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (grūtniecības atvaļinājuma pirmā diena, no kuras tiek izsniegta darbnespējas lapa B maternitātes pabalstam).

Ja darba ņēmēja statusu būsiet zaudējusi ne agrāk kā 60 dienas pirms grūtniecības atvaļinājuma sākuma, jums būs tiesības uz maternitātes pabalstu, ja būs nepieciešamais kvalifikācijas periods.

Ja Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, kurā jāpieprasa pabalsti, noteiks tiesības uz maternitātes pabalstu un pēc tam uz vecāku pabalstu, tos aprēķinās no vidējās iemaksu algas 12 mēnešu periodā, neskaitot pēdējos trīs mēnešus, proti, mēnesi, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (maternitātes pabalstam tā ir diena, kad izsniegta darbnespējas lapa saistībā ar grūtniecību, vecāku pabalstam –, kad piešķirts vecāku pabalsts) un divus iepriekšējos mēnešus.

Maternitātes pabalsts ir 80% no 12 mēnešu periodā aprēķinātās vidējās iemaksu algas, vecāku pabalsts – 60% vai 43,75% apmērā (ņemot vērā, uz kādu laiku izvēlas saņemt pabalstu).

Plašāk par visiem pabalstiem ģimenēm ar bērniem var lasīt VSAA informācijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas