E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27089
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1
1
1

Morālā kaitējuma atlīdzināšana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. augustā, 2022
Baiba

“DPD Latvija” kurjers piegādājis netīru, lipīgu sutījumu. Paši savā noliktavas filiālē vienu sūtījuma saturu saplēsa (sūtījums sastāv no 6 spaiņiem), tādēļ viss sūtījums kļuva lipīgs, netīrs. Klientam neko neteica par situāciju. Vienkārši piegādāja (dzīvoju laukos). Kad sarakstījos ar “DPD Latvija”, katrā atbildes e-pastā tika pausta rupja nostāja, kas aizskāra manu cieņu un godu, izjutu psiholoģisko teroru. Vai ir iespēja šo “DPD Latvija” kurjerdienestu iesūdzēt tiesā par cieņas un goda aizskārumu, par psiholoģisko terorismu?

A
atbild:
26. decembrī, 2022

Vispirms vēršam jūsu uzmanību, ka preču piegāde, izmantojot konkrētu piegādātāju, tiek īstenota saskaņā ar attiecīgā piegādātāja piegādes noteikumiem. Tādējādi strīds par nekvalitatīvu preču piegādi un zaudējumu (materiālo zaudējumu) atlīdzināšanu ir civiltiesisks.

Bez šaubām, ja, komunicējot ar piegādātāju, kurš sniedza nekvalitatīvu pakalpojumu, jūs tikāt morāli aizskarta (rupja attieksme, kas izteikta rakstveidā), tad jums ir tiesības vērsties pret aizskārēju ar civiltiesisku prasību par materiālo zaudējumu piedziņu un morālā kaitējuma atlīdzināšanu.

Morālā kaitējuma atlīdzināšanas pienākums noteikts Civillikuma 1635. pantā: katrs tiesību aizskārums, t. i., katra pati par sevi neatļauta darbība, kuras dēļ nodarīts kaitējums (arī morālais kaitējums), dod tiesību cietušajam prasīt apmierinājumu no aizskārēja, ciktāl viņu par šo darbību var vainot.

Ar morālo kaitējumu jāsaprot fiziskas vai garīgas ciešanas, kas izraisītas ar neatļautas darbības rezultātā nodarītu cietušā nemantisko tiesību vai nemantisko labumu aizskārumu. Atlīdzības apmēru par morālo kaitējumu nosaka tiesa pēc sava ieskata, ņemot vērā morālā kaitējuma smagumu un sekas.

Ja šā panta otrajā daļā minētā neatļautā darbība izpaudusies kā noziedzīgs nodarījums pret personas dzīvību, veselību, tikumību, dzimumneaizskaramību, brīvību, godu, cieņu vai pret ģimeni, vai nepilngadīgo, pieņemams, ka cietušajam šādas darbības rezultātā ir nodarīts morālais kaitējums. Citos gadījumos morālais kaitējums cietušajam jāpierāda.

Ar tiesu praksi par morālā kaitējuma atlīdzināšana civillietās jūs varat iepazīties Augstākās tiesas mājaslapā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas