E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27005
Lasīšanai: 3 minūtes

Ja mantojumā ir arī parādi

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. augustā, 2022
Visvaldis

Labdien! Vēlētos lūgt padomu jautājumā saistībā ar mantojumu. 1997. gadā nomira māte, un viņai īpašumā bija dzīvoklis. Kopš viņas nāves dzīvoklī dzīvo māsa kopā ar dēlu, kuri ir izveidojuši komunālo maksājumu parādu 3000 eiro apmērā. Tagad atklājās, ka māte ir atstājusi mantojumu un dzīvoklis atstāts man. Vēlētos noskaidrot, kā man rīkoties? Vai tiek mantoti arī uzkrājušies parādi, kas radušies pēc mātes nāves (māsas neapmaksātie komunālie maksājumi)? Vai ir iespējams dzīvokli atstāt pašvaldībai (šo gadu laikā māsa ar dēlu nav uzturējuši dzīvokli, pat jāsaka, ka ir nolaiduši)? Dzīvoklis mūs neinteresē.

A
atbild:
31. augustā, 2022

Mantiniekiem attiecībā uz mantojuma atstājēja saistībām ir iespējami vairāki varianti – atbildēt par mantojuma atstājēja parādiem ar savu mantojuma daļu un savu paša mantu, atbildēt tikai ar savu mantojuma daļu vai vispār atraidīt mantojumu.

Ar mantojuma iegūšanu uz mantinieku pāriet, līdz ar mantojuma atstājēja tiesībām (702. un turpmākie panti), arī visas viņa saistības, izņemot tīri personiskās. Tomēr uzaicinājumā (sludinājumā par mantojuma atklāšanos) norādītajā termiņā nepieteiktās kreditoru pretenzijas dzēš, izdodot mantojuma apliecību vai Eiropas mantošanas apliecību vai taisot aktu par mantojuma lietas izbeigšanu (Civillikuma 705. pants).

Saskaņā ar Civillikuma 707. pantu mantojuma atstājēja kreditoriem jāvēršas ar saviem prasījumiem pie mantinieka, kuram, ja no mantojuma nepietiek, jāsamaksā parādi no savas paša mantas, bet citādā ziņā, samaksājot šos parādus, jāievēro mantojuma atstājēja noteikumi.

No 707. pantā uzliktā pienākuma atbildēt par mantojuma atstājēja parādiem ar savu paša mantu mantinieks var atsvabināties, ja viņš izlieto inventāra tiesību, t. i., likumā noteiktajā laikā sastāda visa mantojuma inventāru (tādā gadījumā, par parādiem atbildot tikai mantojuma vērtībā).

Savukārt atbilstoši Civillikuma 689. pantam neviens nav spiests pieņemt viņam piekritušo mantojumu, bet katrs pēc patikas to var pieņemt vai atraidīt. Atraidīt mantojumu nevar vienīgi līgumiskais mantinieks, ja viņš šo tiesību sev noteikti nav pielīdzis.

Ja pēc mantojuma atstājēja nāves viņam mantinieki nav palikuši vai šie mantinieki likumiskā termiņā pēc publikācijas par mantojuma atklāšanos nav ieradušies vai nav pierādījuši savas mantojuma tiesības, tad manta piekrīt valstij.

Līdz ar to jums ir jāizlemj, kā vēlaties rīkoties. Rekomendēju konsultēties ar zvērinātu notāru, pie kura uzsākta mantojuma lieta, lai precīzi saprastu savas iespējas un rīcības sekas konkrētajā gadījumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas