E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26980
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Par laulātā atsevišķas mantas atzīmi zemesgrāmatā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. augustā, 2022
Aiga

Sveicināti! Esam laulībā 10 gadu. Uz mana vārda ir noformēts pirmpirkuma līgums par lauku viensētu (ar 4 gadu izmaksu). Drīz īpašums būs izpirkts, un mēs dosimies pie notāra, lai kārtotu pirkuma līgumu un ierakstu zemesgrāmatā. Vēlamies, lai īpašums būtu uz mana vārda kā atsevišķa manta un uz to nevarētu vērst ne piedziņu, ne liegumu (saistībā ar vīra parādiem). Nevaru pierādīt, ka īpašums ir iegādāts par maniem līdzekļiem. Vai mums jāslēdz laulības līgums par visas mantas šķirtību pirms pirkuma līguma noslēgšanas? Kā jārīkojas, slēdzot pirkuma līgumu, lai veiktu atzīmi par atsevišķu mantu? Vai to visu var izdarīt vienlaikus? Paldies!

A
atbild:
31. augustā, 2022

Civillikuma 91. pants nosaka, ka katra laulātā atsevišķa manta it sevišķi ir:

  1. manta, kas laulātajam piederējusi pirms laulības vai ko laulātie līgumā noteikuši par atsevišķu mantu;
  2. priekšmeti, kas noder tikai viena laulātā personīgai lietošanai vai vajadzīgi viņa patstāvīgā darbā;
  3. manta, ko viens laulātais ieguvis bez atlīdzības laulības laikā;
  4. laulātā atsevišķās mantas ienākumi, kas nav nodoti ģimenes un kopīgās mājsaimniecības vajadzībām;
  5. manta, ar ko atvietota iepriekšējos (1.–4.) punktos minētā manta.

Tas, ka zināma manta ir atsevišķa, jāpierāda tam laulātajam, kurš to apgalvo.

Tas, ka nekustamais īpašums ir viena laulātā atsevišķa manta, ierakstāms zemesgrāmatā.

Zemesgrāmatu likuma 16. pants paredz, ka nekustamā īpašuma zemesgrāmatas nodalījuma pirmajā iedaļā norāda nekustamā īpašuma īpašnieku, bet, ja fiziskā persona ir laulībā, tad, ievērojot laulāto mantiskās attiecības, norāda, ka nekustamais īpašums ir laulātā atsevišķā manta vai tas ietilpst laulāto mantas kopībā, vai laulātajiem ir visas mantas šķirtība (skat. Civillikuma 91., 111., 117., 125. un 127. pantu).

Līdz ar to, ja jūs vēlaties, lai konkrētais nekustamais īpašums zemesgrāmatā tiktu reģistrēts kā jūsu atsevišķa manta, tad, vēršoties pie notāra, kas gatavos nostiprinājuma lūgumu īpašuma tiesību reģistrācijai zemesgrāmatā (pamatojoties uz pirkuma līgumu), notārs ir jāinformē, ka ir jāizdara atzīme, ka nekustamais īpašums ir konkrētā laulātā atsevišķa manta, un jūsu laulātajam pie notāra ir jāapliecina sava piekrišana (skat. Zemesgrāmatu likuma 61. pantu).

Savukārt laulības līgumu var noslēgt jebkurā brīdī, bet arī tas ir jādara pie zvērināta notāra (Civillikuma 115. pants). Lai laulības līgumiem piešķirtu saistošu spēku pret trešajām personām, tie ierakstāmi laulāto mantisko attiecību reģistrā un par nekustamo mantu – arī zemesgrāmatā.

Pirkuma līguma, laulības līguma un nostiprinājuma lūgumu sagatavošana ir iespējama arī vienlaikus, taču jums par to ir jāinformē notārs, pie kura gatavosiet dokumentus, lai varētu korekti sagatavot nostiprinājuma lūgumus iesniegšanai zemesgrāmatā (tiktu secīgi izskatīti). Līdz ar to par visiem neskaidrajiem jautājumiem iesaku vispirms konsultēties ar notāru.

Atgādinu, ka laulības līguma noteikumi, kas aprobežo trešo personu iegūtās tiesības uz laulāto mantu, trešās personas nesaista. Tas nozīmē, ja trešajām personām (piemēram, vīra kreditoriem) ir likumīgas tiesības vērst piedziņu uz konkrēto īpašumu, atzīme par atsevišķu mantu, ja tā veikta pēc šo tiesību rašanās, tiem nav saistoša, un strīda gadījumā jūsu pienākums būs pierādīt, ka konkrētais īpašums ir jūsu atsevišķa manta.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas