E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26966
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Satiksme

Kā mierizlīguma kompensācija ietekmēs OCTAS izmaksas

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. augustā, 2022
Agnese

Tiesu medicīnas eksperts atzinis, ka personai ir nodarīti smagi miesas bojājumi. Ir ierosināta krimināllieta, kas pašlaik atrodas prokuratūrā. Vainīgais, lai nezaudētu savas autovadītāja tiesības, vēlas miera izlīgumu ar cietušo, samaksājot naudu kā morālo un materiālo lietu (apģērbu, apavu, telefona) sabojāšanas kompensāciju, kā arī ārkārtas situācijā nolīgtās aukles pakalpojumus ilgstošā laika periodā, ko OCTA nesedz. Vai šī mierizlīguma kompensācija ietekmēs OCTAS izmaksas par ārstēšanās izdevumiem un cietušajam (kam konstatēti smagi miesas bojājumi) pienākošo morālo kompensāciju? Kā būtu pareizi naudas pārskaitījumā un prokuratūrā mierizlīgumā definēt šo saņemto naudu, lai apdrošinātāji (OCTA) to vēlāk neatskaitītu no cietušajam aprēķinātās kompensācijas (ārstēšanās izdevumi un morālā kompensācija)?

A
atbild:
08. augustā, 2022

Lai cietušajai personai pēc izlīguma ar apsūdzēto noslēgšanas būtu tiesības saņemt OCTA atlīdzību, izlīgumā jābūt atsaucei uz Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumu:

  • zaudējumu kompensācija, ko sedz apsūdzētais, ir noteikta ņemot vērā paredzamo apdrošināšanas atlīdzību, tāpēc tajā nav ietverti ceļu satiksmes negadījumā cietušās personas materiālie un nemateriālie zaudējumi, ko saskaņā ar OCTA likumu sedz apdrošināšanas sabiedrība;
  • zaudējumu kompensācija, ko sedz apsūdzētais, sastāda to daļu zaudējumu, ko saskaņā ar OCTA likumu apdrošināšanas sabiedrība nesedz;
  • zaudējumu kompensācija, ko sedz apsūdzētais, ir noteikta papildus paredzētajai apdrošināšanas atlīdzībai, ko saskaņā ar OCTA likumu jāsedz apdrošināšanas sabiedrībai.
Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas