E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26950
Lasīšanai: 3 minūtes

Ja transportlīdzeklis tiek vadīts bez tiesībām

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. augustā, 2022
Ģiģis

Ceļu satiksmes likuma 47. pants noteic, ka vadītājiem, kas ierodas Latvijā no ārvalstīm, Latvijā ir atļauts vadīt transportlīdzekli, ja viņiem ir Eiropas Savienības dalībvalsts, Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas dalībvalsts vai Apvienotās Karalistes izsniegta vadītāja apliecība. Attiecīgi, ja ārvalstnieks nevar uzrādīt policistam vadītāja apliecību, tad viņam nav atļauts vadīt transportlīdzekli Latvijas teritorijā. Tomēr Ceļu satiksmes likumā nav paredzēta norma, kas nosaka sankciju par šo pārkāpumu, jo 51. panta pirmo daļu šajā gadījumā piemērot īsti nevar. Tas attiecināms tikai uz transportlīdzekļa vadīšanu, ja nav klāt kāda no transportlīdzekļa vadītājam nepieciešamajiem dokumentiem atbilstoši šā likuma 25. panta pirmās daļas 1. punktam. Ja tomēr tiek piemērota šī norma, tā tomēr neaizliedz ārvalstniekam vadīt transportlīdzekli, ja nav klāt vadītāja apliecība, attiecīgi 47. panta tiesiskais mērķis netiek sasniegts. Tātad vēlētos dzirdēt plašāku Ceļu satiksmes likuma 47. panta pirmās daļas skaidrojumu un uzzināt, kādi būtu juridiski korekti šī panta tiesiskā mērķa sasniegšanas instrumenti?

A
atbild:
04. augustā, 2022

Ceļu satiksmes likuma 47. panta 1. daļa nosaka:

(1) Personai Latvijā atļauts vadīt transportlīdzekli, ja tai ir klāt:

1) Eiropas Savienības dalībvalsts, Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas dalībvalsts vai Apvienotās Karalistes izsniegta vadītāja apliecība;

2) vadītāja apliecība, kurā norādītas 1968. gada Konvencijā par ceļu satiksmi noteiktās vadītāja apliecību kategorijas;

3) vadītāja apliecība, kurā nav norādītas 1968. gada Konvencijā par ceļu satiksmi noteiktās transportlīdzekļu kategorijas. Ar šādu vadītāja apliecību personai atļauts vadīt tikai B kategorijai atbilstošus transportlīdzekļus, ja izdevējvalstī šī vadītāja apliecība dod tiesības vadīt automobili. Ja vadītāja apliecībā ieraksti nav izdarīti ar latīņu alfabēta burtiem, persona uzrāda notariāli apliecinātu tulkojumu latviešu valodā.

Ja persona nevar izpildīt likumā minētās prasības (uzrādīt derīgu vadītāja apliecību) un amatpersonai, kas veic kontroli uz vietas, nav iespējas pārliecināties, ka personai šāda vadītāja apliecība ir izsniegta, tad šī persona vadīt transportlīdzekli Latvijā nedrīkst.

Šādā situācijā būtu piemērojams Ceļu satiksmes likuma 51. panta 6. daļa:

(6) Par transportlīdzekļa vadīšanu, ja:

1) nav transportlīdzekļu vadīšanas tiesību (transportlīdzekļu vadīšanas tiesības nav noteiktā kārtībā iegūtas vai ir atņemtas);

2) ir spēkā transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums, kas piemērots saskaņā ar Administratīvās atbildības likuma 18. pantu, pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas ietvaros vai par transportlīdzekļu vadīšanas tiesību atņemšanu ārvalstīs, piemēro naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam no piecdesmit sešām līdz simt četrpadsmit naudas soda vienībām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas