E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26932
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Personas saukšana pie kriminālatbildības par citiem noziedzīgiem nodarījumiem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. jūlijā, 2022
Roberts

Sveiki! Atbilstoši Kriminālprocesa likuma 695. panta otrās daļas 4. punktam izdoto personu var saukt pie kriminālatbildības, tiesāt un izpildīt sodu arī par citiem noziedzīgiem nodarījumiem, par kuriem tā netika izdota, ja persona pēc atbrīvošanas 45 dienu laikā nav atstājusi Latviju, lai gan tai bija šāda iespēja. Gadījumā, ja pēc pamatsoda izciešanas personai ir jāizcieš arī papildsods, proti, probācijas uzraudzība, vai tiks uzskatīts, ka papildsoda laikā personai bija iespēja atstāt Latviju, kaut arī Valsts probācijas dienests šajā laikā nav ļāvis atstāt valsti un ir noteikts pienākums uzturēties dzīvesvietā? No kura brīža tiks skaitītas 45 dienas papildsoda gadījumā? Paldies!

A
atbild:
22. septembrī, 2022
Ilona Barkovska
juriste

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 695. panta pirmo daļu, pārņemot personu no Eiropas Savienības dalībvalsts, jāievēro šī likuma 689. un 690. pantā minētie nosacījumi.

Un saskaņā ar šī panta otro daļu (papildus šī panta pirmajā daļā minētajam) izdoto personu var saukt pie kriminālatbildības, tiesāt un izpildīt sodu arī par citiem noziedzīgiem nodarījumiem, par kuriem tā netika izdota, kā arī izdot tālāk citai dalībvalstij šādos gadījumos:

  • personas nodarījums nav sodāms ar brīvības atņemšanu vai brīvību ierobežojošu piespiedu līdzekli;
  • personu var pakļaut sodam, kas nav saistīts ar brīvības atņemšanu;
  • persona Eiropas Savienības dalībvalstī tam ir piekritusi;
  • persona pēc tās pārņemšanas Latvijā tam ir piekritusi, un šī piekrišana ir pieņemta advokāta klātbūtnē, rakstot par to protokolu;
  • persona pēc atbrīvošanas 45 dienu laikā nav atstājusi Latviju, lai gan tai bija šāda iespēja;
  • persona pēc izdošanas ir atstājusi Latviju un atgriezusies tajā.

Kriminālprocesa likuma 695. panta otrajā daļā ir paredzēti izņēmumi, kad persona var tikt saukta pie kriminālatbildības, tiesāta un tai tiek izpildīts sods arī par citiem noziedzīgiem nodarījumiem, par kuriem tā netika izdota. Šī panta otrās daļas 4. punkts ir piemērojams gadījumos, kad pēc atbrīvošanas no brīvības atņemšanas iestādes persona 45 dienu laikā nav atstājusi Latviju, lai gan tai bija šāda iespēja.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas