E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26908
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Kopīpašumā esoša transportlīdzekļa uzturēšanas izdevumi jāsedz visiem līdzīpašniekiem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. jūlijā, 2022
Anna

Mantojot kopīpašumā ir iegūta automašīna, CSDD arī automašīna reģistrēta kā kopīpašums. Automašīnu izmanto tikai 1 no 3 kopīpašniekiem, kurš attiecīgi ir reģistrēts kā īpašnieks CSDD uzskaites datos. Vai pret pārējiem kopīpašniekiem var vērst prasījumu, un vai tiem ir pienākums segt automašīnas remonta izmaksas, maksāt par tehnisko apskati u. c., ja automašīnu izmanto tikai tās īpašnieks?

A
atbild:
11. augustā, 2022
Sandis Zellis
jurists

Lai arī atbilstoši Ceļu satiksmes likuma 13. panta otrajai un trešajai daļai reģistrācijas apliecību izsniedz uz viena līdzīpašnieka vārda ar atzīmi “kopīpašums”, tas neizslēdz transportlīdzekļa piederību vairākiem īpašniekiem.

Civillikuma 1069. pants noteic, ka visi kopīpašnieki, samērīgi ar katra daļu, saņem visus labumus, kādus kopējā lieta dod, un tādā pašā samērā arī nes zaudējumus, kādi tai ceļas. Līdz ar to katram līdzīpašniekam ir vispārīgas tiesības uz īpašumu (transportlīdzekli) un arī attiecīgi pienākumi tā uzturēšanai (izdevumu segšanai). Arī minētā likuma 1071. pants noteic, ka uz kopējo lietu gulošās nastas, apgrūtinājumi un lietas uzturēšanai vajadzīgie izdevumi jānes kopīpašniekiem samērīgi ar viņu daļām.

No minētā secināms, ka vispārīgi prasījums par kopīpašumā esoša transportlīdzekļa uzturēšanai nepieciešamo izdevumu samaksu proporcionālā daļā ir pamatots.

Vienlaikus jāņem vērā arī tas, ka atbilstoši Civillikuma 1068. pantam rīkoties ar kopīpašuma priekšmetu (kā visumā, tā arī noteiktās atsevišķās daļās) drīkst tikai ar visu kopīpašnieku piekrišanu. Šī sakarā visiem līdzīpašniekiem būtu iesakāms noslēgt lietošanas kārtības līgumu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas