E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26795
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Kaitējuma piedziņa

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. jūlijā, 2022
Ainars

Tika uzsākts kriminālprocess par kautiņu (cietušajam bija vidēji smagi miesas bojājumi). Kriminālprocess tika izbeigts, jo cietušais pats izraisīja konfliktu. Vai cietušais var iesniegt tiesā prasību par morālo (salauzts kauls) un materiālo atlīdzību?

A
atbild:
16. augustā, 2022

No jautājumā sniegtās informācijas izriet, ka kriminālprocess tika izbeigts, pamatojoties uz Kriminālprocesa likuma 377. panta 2. punktu (izdarītajā nodarījumā nav noziedzīga nodarījuma sastāva). Minētais savukārt nozīmē, ka persona, kura aizstāvējusies, ir rīkojusies nepieciešamās aizstāvēšanās robežās (nepieciešamās aizstāvēšanās robežas nav pārkāptas).

Krimināllikuma 29. panta 1. daļa nosaka – nepieciešamā aizstāvēšanās ir darbība, kas izdarīta, aizsargājot valsts vai sabiedrības intereses, savas vai citas personas tiesības, kā arī personu pret uzbrukumu vai uzbrukuma draudiem tādā veidā, ka uzbrucējam tiek radīts kaitējums. Kriminālatbildība par šo darbību iestājas, ja pārkāptas nepieciešamās aizstāvēšanās robežas. Tādējādi nepieciešamās aizstāvēšanās darbību īstenošana pati par sevi paredz likumīgu un samērīgu kaitējuma nodarīšanu uzbrucējam.

Lai civiltiesiskā kārtā celtu prasību par morālā un materiālā kaitējuma atlīdzināšanu, ir jākonstatē prettiesiskā darbība, kaitējums un cēloņsakarība šī kaitējuma rašanās apstākļos. Ja persona, kura aizstāvējusies, ir veikusi darbības, par kurām neiestājas kriminālatbildība, un šīs personas rīcība arī nav administratīvi sodāma, tad pirmšķietami secināms, ka šīs personas rīcībā nav vērojams tiesību pārkāpums.

Bez šaubām, neviens Jums neliedz celt civilprasību un pierādīt šīs personas vainu (šajā ziņā apstākļu pārbaude būs tiesas kompetencē). Ceļot prasību, iesakām iepazīties ar tiesu prakses apkopojumiem par morālā kaitējuma atlīdzināšanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas