E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26785
Lasīšanai: 4 minūtes
1
7
1
7

Ceļa servitūta tiesību nodibināšana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. jūlijā, 2022
Edīte

Jautājums par jauna servitūta ceļa izveidi. Pirms kādiem 20 gadiem liels, klajš pašvaldības zemes gabals tika sadalīts vairākos apbūves gabalos, kaut kādu iemeslu dēļ piemirstot padomāt par piebraucamo ceļu vienam no tiem. Tā īpašnieks ir izlēmis beidzot uzsākt mājas celtniecību. Tā kā zemei nav piebraucamā ceļa, rodas virkne jautājumu. Zemes gabalam pieguļ divi citi īpašumi, caur kuriem būtu tad jābūvē servitūta ceļš. Vienā gadījumā ir viensēta, kas tur atrodas jau kopš pirmskara laikiem. Vietā, kur teorētiski būtu piebraucamais ceļš, tas ietu pāri šīs viensētas daļai, kur ir apstādījumi – krūmi, koki. Tādā gadījumā tiktu būtiski sabojāts īpašums, burtiski nošķeļot vienu pamatīgu stūri, tam īpašnieks nepiekrīt. Otrs pieguļošais īpašums ir viens no jaunajiem apbūves gabaliem, kur jau ir uzcelta māja, gar tā robežu jau pēdējos gados ir mēģināts piekļūt tālākajam īpašumam. Jaunā īpašuma īpašniekiem nebūtu iebildumu, ka tur būtu servitūta ceļš, taču zeme pieder bankai, jo tā iegādāta, ņemot hipotekāro kredītu, līdz ar to tiek uzstāts, ka ceļš jābūvē slīpi cauri pirmajam īpašumam, kur ir apstādījumi. Ko paredz tiesību akti? Ja zemes gabalam nav piekļuves ceļa un nekad nav bijis, kā tiek noteikts, kurā no pieguļošajiem īpašumiem būvējams servitūta ceļš? Vai fakts, ka zeme pieder bankai un ir iegādāta uz kredīta, ietekmē šo jautājumu tā, ka otram zemes īpašniekam ir mazāk tiesību iebilst pret servitūta ceļa izbūvi cauri viņa īpašumam? Kā risināt šo jautājumu? Vai tas risināms tikai tiesas ceļā?

A
atbild:
04. augustā, 2022
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Imants Muižnieks, zvērināts advokāts, Dr. iur.

Ceļa servitūta tiesības nodibināšanā (tāpat kā tās izlietošanā) svarīgi ir ievērot saprātīgu līdzsvaru starp valdošā nekustamā īpašuma (tas, kuram par labu tiek nodibināts servitūts) un kalpojošā nekustamā īpašuma (tas, kuru apgrūtina servitūts) īpašnieku tiesiskajām interesēm. No vienas puses, tas nozīmē, ka ceļa servitūtu var nodibināt tikai tad, ja īpašums nerobežojas ar publisku ceļu un nav iespējams citādākā veidā piekļūt īpašumam, kā vien šķērsojot kaimiņa īpašumu. Servitūts nav nodibināms ērtības labad.

No otras puses, servitūts nodibināms tādā veidā, lai tas vismazāk apgrūtina kalpojošo nekustamo īpašumu, piemēram, nosakot servitūta parametru (platumu, garumu) un konkrētu novietni, kas vismazāk aprobežo īpašumu, bet vienlaikus nodrošina arī netraucētu servitūta tiesības izlietošanu. Ievērojot šos apsvērumus, tad arī būtu jāizvēlas, kur un kā projektēt servitūta ceļu.

Šaubu gadījumā būtu ieteicams šo jautājumu pārrunāt ar attiecīgās pašvaldības speciālistiem teritorijas attīstības un plānošanas jomā. Lai gan privāttiesību jautājumi nav pašvaldības pārziņā, tomēr pašvaldībai ar likumu ir noteikts pienākums plānot savas teritorijas attīstību, kas cita starpā nozīmē arī pārzināt jaunu ceļu ierīkošanu. Ja zeme pieder bankai, tad servitūtu varēs nodibināt tikai ar bankas piekrišanu, tāpat arī, ja ir nodibināta hipotēka, bez bankas piekrišanas neiztikt (sk. Civillikuma 1232., 1234. pantu). Tomēr tas nenozīmē, ka banka var diktēt, uz kuru tieši īpašumu servitūts būtu nodibināms. Optimāls veids, kā risināt jautājumu par servitūta nodibināšanu, ir līguma noslēgšana. Tomēr, ja vienošanos panākt nav iespējams, tas risināms prasības kārtībā tiesā. 

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 74 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas