E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26782
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Vai, pārdodot dzīvokli, nodoklis jāmaksā arī par sadzīves priekšmetiem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. jūlijā, 2022
Ausma

Labdien!
Pārdodu dzīvokli ar apkures katlu, santehniku un mēbelēm. Vai kapitāla pieauguma nodoklis jāmaksā arī no apkures ierīces, santehnikas un mēbelēm?

A
atbild:
25. jūlijā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Parasti nekustamais īpašums tiek pārdots kopā ar tajā ietilpstošajiem piederumiem, nosakot vienu pirkuma maksu. Tas nozīmē, ka tad nekustamā īpašuma pirkuma maksas veidojošie elementi citstarp ir arī tā sastāvā ietilpstošie kustamie piederumi, kuri par tādiem atzīstami atbilstoši Civillikuma normām. Šādā gadījumā nodokļu administrēšanas vajadzībām par nekustamā īpašuma iegādes vērtību atzīstama viena noteikta pirkuma maksa par nekustamo īpašumu un tā piederumiem. (Senāta Administratīvo lietu departamenta 2018. gada 18. decembra spriedums lietā Nr. A420305814, SKA-217/2018.)

Nekustamā īpašuma pārdošanas/pirkuma līgumā mēdz noteikt atsevišķi cenu nekustamajam īpašumam un ar to saistītajiem sadzīves piederumiem, acīmredzot – gan lai samazinātu iedzīvotāju ienākuma nodokli (kapitāla pieauguma nodokli), gan valsts nodevu par nekustamā īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā. Nodokļa piemērošanas lietas šādā kontekstā ir skatītas tiesās, un tiesu atzinumos ir norādīts: Ja līdzēji izlemj par labu šādai rīcībai, tiem ir jārēķinās ar tiesiskajām sekām. Piemēram, kāda ietekme šādai cenas noteikšanai būs uz iegādes vērtību, pārdodot šo nekustamo īpašumu.

Nodokļa piemērošanu darījumam pēc būtības nosaka Valsts ieņēmumu dienests. Tāpēc par to individuālā gadījumā jāuzzina VID, izmantojot kādu no saziņas iespējām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas