E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26756
Lasīšanai: 3 minūtes

Kā likumiski izņemt sliedes no sveša nekustamā īpašuma

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. jūlijā, 2022
Pēteris

Labdien! Mans jautājums ir par pamestām dzelzceļa sliedēm. Sliedes ir pamestas mežā, nav lietotas jau vairāk nekā 30 gadus un ir ieaugušas zālienā. Vai tas būtu nelikumīgi/krimināli tās ņemt un nodot, ja sliedes atrodas uz pašvaldības zemes?

A
atbild:
04. augustā, 2022
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Toms Vilnis, zvērināts advokāts

Lai jūs varētu likumiski izņemt sliedes no sveša nekustamā īpašuma (zemes) un rīkoties ar tām kā savām, tajā skaitā pārdot, jums nepieciešams iegūt sliedes savā īpašumā tiesiskā ceļā. Pretējā gadījumā jūsu darbības var tikt kvalificētas kā noziedzīgs nodarījums pret īpašumu, kā rezultātā jums var iestāties kriminālatbildība.

No jūsu jautājumā ietvertās informācijas var secināt, ka vienīgais likumiskais veids, kā jūs minētās dzelzceļa sliedes varētu iegūt savā īpašumā, ir lietas atrašana. Saskaņā ar Civillikuma 941. pantu kustamās lietas, no kurām agrākais īpašnieks atteicies, izsakot to tieši vai ar lietas atmešanu, kļūst par atradēja īpašumu. Taču jūsu gadījumā ar drošu pārliecību var atbildēt, ka Civillikuma 941. pants nebūs piemērojams.

Pirmkārt, atbilstoši Dzelzceļa likuma 4. panta pirmās daļas 1. punktam sliedes uzskatāmas par daļu no dzelzceļa infrastruktūras. Saskaņā ar Civillikuma 842. panta piezīmi dzelzceļš ar visiem saviem piederumiem pieskaitāms pie nekustamajām lietām. Savukārt Civillikuma 994. panta pirmā daļa paredz, ka par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatā. Ievērojot minēto, ja jautājumā minētās dzelzceļa sliedes ir atzīstamas par nekustamo lietu, tad tās nevar “atmest un iegūt īpašumā ar to atrašanu” un par to īpašnieku uzskatāma persona, kas ierakstīta zemesgrāmatā.

Otrkārt, pat ja jautājumā minētās dzelzceļa sliedes ir atzīstamas par kustamo lietu, tad konkrētajā gadījumā, visticamāk, nevarēs konstatēt īpašnieka – pašvaldības – gribu atteikties no savām īpašuma tiesībām uz dzelzceļa sliedēm. Proti, kā norādīts tiesību doktrīnā, lai iegūtu īpašuma tiesības uz bezīpašnieka mantu, nepietiek ar to vien, ka īpašnieks to atstājis bez pieskatīšanas vai tiešas savas ietekmes, bet jānoskaidro īpašnieka vēlme atteikties no savām tiesībām uz mantu. Vai šī vēlme atteikties no mantas ir izteikta vārdiem vai arī darbībām, no kurām tā nepārprotami izrietētu, tam, kas šo mantu vēlās iegūt īpašumā, nedrīkst būt šaubu par īpašnieka vēlmi atteikties no savas mantas.

Ņemot vērā, ka dzelzceļa sliedes atrodas uz pašvaldības zemes, nevar prezumēt (pieņemt uz varbūtības pamata), ka pašvaldība ir atteikusies no īpašuma tiesībām uz dzelzceļa sliedēm tikai tāpēc, ka tās ilgstoši atrodas bez pieskatīšanas un ir ieaugušas zālienā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 59 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas