E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26702
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Pirmsskola
5
5

Atvaļinājuma ilgums, ja dažus mēnešus strādāts par pedagogu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. jūlijā, 2022
baiba

Labdien. Strādāju pirmsskolā, pēc darba līguma esmu aukle. No 2021. gada 15. decembra līdz 2022. gada 31. martam veicu pirmsskolas skolotāja amata pienākumus. Tika noslēgts papildu līgums par to laiku. Pēc darba līguma beigām atgriezos aukles amatā. Aprīlī un maijā aizvietoju pedagogus viņu saslimšanas laikā, un jūnijā, jūlijā (2022) atkal esmu pedagogs. Atvaļinājumā dodos augustā (4 kalendārās nedēļas), bet vai man pienākas atvaļinājuma dienas arī par laiku, ko strādāju kā pirmsskolas pedagogs?

A
atbild:
24. jūlijā, 2022
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Saskaņā ar Darba likuma 149. panta pirmo daļu ikvienam darbiniekam ir tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, kas nedrīkst būt īsāks par četrām kalendāra nedēļām, neskaitot svētku dienas. Savukārt saskaņā ar Izglītības likuma 52. pantu pedagogam ir tiesības uz astoņas kalendārās nedēļas ilgu ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu. Ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma piešķiršanas un izmantošanas kārtību nosaka Darba likuma normas.

Ikgadējais apmaksātais atvaļinājums tiek piešķirts par darbinieka individuālo darba gadu, kas tiek skaitīts no darba līguma noslēgšanas datuma un izbeidzas nākamā gada attiecīgajā mēnesī un datumā. Turklāt ievērojams, ka ikgadējais apmaksātais atvaļinājums piešķirams, ievērojot Darba likuma 152. pantā noteikto laiku, kas dod tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu. Kas nozīmē, ja darbiniekam individuālā darba gadā ir kāds laika periods, kas nedod tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, darbiniekam ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu piešķir proporcionāli tam laika periodam, kas dod tiesības uz atvaļinājumu.

Papildus norādāms, ka situācijā, kad darbiniekam ir tiesības uz atšķirīga ilguma ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, piemēram, darbinieks amatu apvienošanas kārtībā veic gan pedagoga, gan cita (nepedagoģiskā) amata pienākumus, darbiniekam ir nodrošināma iespēja izmantot ilgāko atvaļinājumu. Kas nozīmē, ka šādā situācijā darbiniekam pienākas ikgadējais apmaksātais atvaļinājums 8 kalendāra nedēļas, nevis 12, proti, atvaļinājuma periodi nesummējas.

Attiecībā uz tiem valsts un pašvaldību institūciju darbiniekiem, kuriem atlīdzību un citus ar to saistītos jautājumus regulē Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likums, norādāms, ka atbilstoši šā likuma 2. panta astotajā daļā noteiktajam, ja amatpersonai (darbiniekam) ir tiesības uz atšķirīga ilguma ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu vai papildatvaļinājumu, tiek nodrošināta iespēja izmantot ilgāko atvaļinājumu, taču par ilgākā atvaļinājuma daļu izmaksā tikai to vidējo izpeļņu, kas nopelnīta amatā (darbā), kurš dod tiesības uz ilgāku atvaļinājumu, nekā noteikts šajā likumā. Ja amata (dienesta, darba) tiesiskās attiecības tiek izbeigtas, neizmantoto atvaļinājumu atlīdzina naudā atbilstoši neizmantotā atvaļinājuma ilgumam amatā, kurā amatpersona (darbinieks) piešķirto atvaļinājumu nav izmantojusi, aprēķinot izmaksājamo samaksu no vidējās izpeļņas, kas nopelnīta šajā amatā.

Ņemot vērā minēto un izvērtējot jautājumā norādītos apstākļus, pirmšķietami darbiniekam ir tiesības uz četras kalendāra nedēļas ilgu ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, jo darbinieka nostrādātais periods pedagoga amatā, ievērojot Darba likuma 152. panta regulējumā noteikto laiku, kas dod tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, ir nepietiekams, lai būtu izveidojies tāds ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma periods, kas pārsniegtu četras kalendāra nedēļas.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas