E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26625
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Vai var strādāt kā pašnodarbinātā maternitātes pabalsta saņemšanas laikā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. jūnijā, 2022
Natālija

Labdien! Es esmu gan darba ņēmējs (algots darbinieks uzņēmumā), gan pašnodarbināta persona. 1) Ja es došos dekrētā, vai varēšu turpināt strādāt kā pašnodarbinātais un saņemt maternitātes pabalstu vienlaikus? 2) Kā tiks aprēķināts maternitātes pabalsts?

A
atbild:
27. jūnijā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Maternitātes pabalstu pirms un pēc dzemdībām var saņemt sociāli apdrošināta sieviete, kurai ārsts ir izsniedzis darbnespējas lapu B saistībā ar grūtniecības un dzemdību atvaļinājumu.

Ja turpināsiet gūt ienākumus grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma laikā no saimnieciskās darbības, tiesības uz maternitates pabalstu būs, ja ienākumi no saimnieciskās darbības nepārsniegs minimālo darba algu (šogad tie ir 500 eiro mēnesī), kā arī saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu” valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) veiksiet 10% apmērā, kas ir tikai pensiju apdrošināšanai. Savukārt, ja pašnodarbinātā ienākumi mēnesī sasniegs vai pārsniegs 500 eiro un iemaksas veiksiet pilnā apmērā (31,07%), tad tiesības saņemt maternitātes pabalstu grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma laikā nebūs.

Ja kā pašnodarbinātā līdz šim esat maksājusi 31,07% sociālās iemaksas (vismaz no 500 eiro mēnesī), tad maternitātes pabalstam vidējās apdrošināšanas iemaksu algas noteikšanai summēs aprēķināto vidējo iemaksu algu, kas gūta darba ņēmēja statusā un aprēķināto vidējo apdrošināšanas iemaksu algu, kas gūta pašnodarbinātā statusā.

Maternitātes pabalstam kalendāra dienas vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina: darba ņēmējai par 12 mēnešu periodu, kas beidzies divus mēnešus pirms mēneša, kurā sācies grūtniecības atvaļinājums; pašnodarbinātajai atbilstoši faktiski veiktajām iemaksām par pēdējo 12 mēnešu periodu, kas beidzas vienu ceturksni (3 mēnešus) pirms tā ceturkšņa, kurā sācies grūtniecības atvaļinājums.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas