E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26619
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
4
4

Ūdens patēriņa starpība

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. jūnijā, 2022
Ija

Labdien! Dzīvojamajai mājai Ķeguma ielā 45, Rīgā, katru mēnesi ūdens patēriņa starpība ir 100 un vairāk kubi. Rīgas namu pārvaldnieks uzskata, ka tas ir normāli, un nekādus mērus nepieņem. Zinām, kas rada šo lielo ūdens starpību: vienā no dzīvokļiem ir ierīkota nelegāla ražotne, kurā tiek patērēts ļoti daudz ūdens, tiek intensīvi ar lielu troksni tecināts līdz 5 stundām bez pārtraukuma, tad pēc nelieliem intervāliem atkal tecina, tas notiek jau četrus gadus: diennaktīm, bez brīvdienām un svētku dienām. Tiek ieslēgti dažādi mehānismi, viens no tiem (monotoni dūcošs) darbojas diennaktīm, reti kad uz neilgu laiku tiek izslēgts. Taču Rīgas namu pārvaldnieks neiesaistās, jo uzskata, ka viss ir kārtībā. Tas rada šaubas par Rīgas namu pārvaldnieka godīgumu un ieinteresētību atrisināt šo situāciju. Ir rakstīts uz dažādām institūcijām, lai šo nelegālo rūpalu aizvērtu, bet visi iesniegumi tiek pārsūtīti Rīgas namu pārvaldniekam, kurš neko nedara. Kā lai šo jautājumu atrisina, lai pārējiem nama iedzīvotājiem nebūtu jāapmaksā viena dzīvokļa nelegālais rūpals? Jau iepriekš pateicos!

A
atbild:
29. jūnijā, 2022
SIA „Rīgas namu pārvaldnieks”
Una Grenevica, Komunikācijas nodrošinājuma nodaļas vadītāja

Esam jau vairākkārt saņēmuši šādu sūdzību no kaimiņos esošā dzīvokļa, uz kuru pamata ir veiktas apsekošanas, taču nevienā no tām nav konstatēts nelegāls pieslēgums. Iesniegtie ūdens patēriņa rādījumi arī nerada aizdomas par nelegālu pieslēgumu ūdens sistēmai.

Tikai pēdējo mēnešu laikā ūdens patēriņa starpība pārsniegusi 20%, kas ir trīs mēnešus pēc kārtas viena gada laikā, kad arī konstatēti ūdens sistēmu bojājumi. Ārkārtīgi svarīgi faktori šajā gadījumā ir aukstā un karstā ūdens stāvvadu tehniskais stāvoklis. Karstā ūdens stāvvadu maiņa remontdarbu plānā ievietota jau 2014. gadā, savukārt aukstā ūdens stāvvadu maiņa – no 2016. gada, taču, ņemot vērā, ka mājas remontdarbu uzkrājumu tarifs ir stipri zem vidējā, visu remontdarbu veikšanai finansējuma nepietiek.

Ne mazāk svarīgi ir arī citi ūdens patēriņa starpības rašanās iemesli, piemēram, atšķirīgos datumos nolasīti un iesniegti ūdens patēriņa skaitītāju rādījumi, nekorekti iesniegti rādījumi – mazāki nekā faktiskie, neprecīzi un dažādi ūdens patēriņa skaitītāji katrā dzīvoklī u. c.

Ministru kabineta noteikumu Nr. 1013 “Kārtība, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu” 30. un 31. punkts nosaka: ja ūdens patēriņa starpība ir lielāka par 20% trīs mēnešus pēc kārtas, pārvaldniekam ir pienākumus tuvāko divu mēnešu laikā noskaidrot iemeslus un informēt dzīvokļu īpašniekus par iespējamo risinājumu.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas