E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26585
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Nereabilitējošs pamats kā liegums zvērināta advokāta amatam

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. jūnijā, 2022
Māris

Vai var kļūt par advokātu, ja KP a) izbeigts pēc KPL 605. panta otrās daļas; b) ir ierosināts KP Pēc KL 180. panta 1. d., bet pirmstiesas procesā tas izbeigts pēc KPL 379. panta 1. daļas 1. punkta un lieta nav skatīta tiesā?

A
atbild:
29. jūnijā, 2022
Sandis Zellis
jurists

Atbilstoši Latvijas Republikas Advokatūras likuma 15. pantam par zvērinātiem advokātiem nevar uzņemt personas, kuras cita starpā kriminālprocesā par tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanu atzītas par aizdomās turētajiem vai apsūdzētajiem; pret kurām kriminālprocess par tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanu izbeigts uz nereabilitējoša pamata; kuras sodītas par tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, neatkarīgi no sodāmības dzēšanas vai noņemšanas; kuras agrāk izdarījušas tīšu noziedzīgu nodarījumu, bet no soda izciešanas atbrīvotas.

Savukārt Kriminālprocesa likuma 380. pants noteic, ka persona netiek reabilitēta, ja kriminālprocesu izbeidz ar lēmumu, kāds paredzēts šā likuma 377. panta 3., 4., 5. un 9. punktā, 379. panta pirmajā un otrajā daļā, 410. panta pirmajā daļā, 415. pantā, 415.1 panta pirmajā daļā, 421. pantā, 605. panta pirmajā daļā, 615. panta trešajā daļā, kā arī notiesājoša sprieduma gadījumā.

Aprakstītajā situācijā ir saskatāms liegums zvērināta advokāta amatam – otrais kriminālprocess izbeigts uz nereabilitējoša pamata.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas