E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26557
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Kā piemērojams pants, lai izbeigtu kopīpašumu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. jūnijā, 2022
Inguna

Kādos gadījumos būtu piemērojams jaunais Civillikuma 1074.1 pants kopīpašuma izbeigšanai? Tas ir, kādi kopīpašnieka pārkāpumi varētu būt par pietiekamu pamatu tiesvedībai par kopīpašuma izbeigšanu? Man pieder 60% kopīpašumā, un ar kopīpašnieku nekādi nevaram vienoties par īpašuma apsaimniekošanu, nepieciešamajiem neatliekamajiem remontdarbiem ēkas saglabāšanai un likumos noteikto prasību izpildīšanai, ir problēmas ar sanitāro un ugunsdrošības normu ievērošanu un vairākas citas lietas.

A
atbild:
16. jūnijā, 2022
Rīgas Stradiņa universitātes Sociālo zinātņu fakultāte
Inga Kudeikina, Dr. iur., asociētā profesore

Lai pēc Civillikuma 1074.1 pantu rosinātu kopīpašnieka daļas atsavināšanu, jākonstatē:

  • kopīpašnieka ļaunprātīga (apzināta, speciāla) pienākumu neizpildīšana;
  • kopīpašnieka ļaunprātīgās rīcības sekas ir nodarīts būtisks kaitējums citam kopīpašniekam.

Pats fakts, ka kopīpašnieki nevar vienoties par kopīpašuma apsaimniekošanu u. tml., nav pietiekams. Lai risinātu vienošanās jautājumus, ir Civillikuma 1070. pants: par kopīpašuma dalītu lietošanu vai par kopīpašuma izbeigšanu (Civillikuma 1074. pants).

No sniegtās informācijas neizriet, ka jautājuma iesniedzējam ir nodarīts būtisks kaitējums. Kaitējuma esamība ir jāpierāda, tam ir jābūt konkrētam un nosakāmam.

Par neatliekamajiem remontdarbiem: saskaņā ar Civillikuma 1068. panta trešo daļu kopīpašnieks var pats tos veikt un piedzīt no otra kopīpašnieka viņa daļu.

Jāņem vērā, ka īpašuma tiesība ir pamattiesība, ko aizsargā gan starptautiskie tiesību akti, gan Latvijas Republikas Satversme, un jautājumā minētā panta piemērošana nebūs viegla: jāpierāda ļaunprātīgums un tās rezultātā nodarītais būtiskais kaitējums. Turklāt primāri jāizmanto iespēja noslēgt dalītas lietošanas līgumu vai kopīpašuma dalīšanu. Tikai tas, ka, iespējams, ir ērtāk izmantot 1074.1 pantu un iegūt īpašuma tiesību uz visu īpašumu, nebūs pietiekams pamats šī panta piemērošanai.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas