E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26524
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Tēva atsevišķā aizgādība

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. jūnijā, 2022
Jānis

Labdien! Vai šķiršanās gadījumā ir iespējams bērnu ņemt pilnā tēva aizgādniecībā, ja māte tam nepiekrīt? Mātei nav ne mazākās izpratnes par to, kā audzināt bērnu, kā arī viens bērns jau ir atņemts, no mātes tiesībām pati tiesā atteicās. Taču man kā bērna tēvam ir iespēja pilnvērtīgi bērnu audzināt Lielbritānijā: kamēr strādāju, bērnu pieskatīs vecmāmiņa. Tādējādi pilnīgi noteikti varu nodrošināt bērnam visu nepieciešamo. Vai bērnu drīkstu izvest no valsts uz dzīvi ārzemēs, kā arī skolot viņu tur? Vēlētos dzirdēt likumisko un tiesisko viedokli šajā jautājumā.

A
atbild:
31. jūlijā, 2022
Ilona Barkovska
juriste

Ja puses nevar savstarpēji vienoties par jautājumiem, kas saistīti ar bērnu, tad katra no tām var iesniegt tiesā prasības pieteikumu un situācija tiks noregulēta ar tiesas spriedumu.

Bērna tēvam ir jāizlemj, vai viņš vēlētos, lai bērna dzīvesvieta tiktu noteikta pie viņa vai arī lai tiktu nodibināta viņa atsevišķā aizgādība par bērnu. Par bērna dzīvesvietas noteikšanu pie viena no vecākiem var izlasīt portālā iepriekš publicētajā atbildē šeit. Savukārt par atsevišķo aizgādību var izlasīt portālā iepriekš publicētajā atbildē šeit.

Ja bērna tēvs vēlas vienpersoniski lemt par bērna dzīvē svarīgiem jautājumiem (ne tikai jautājumu par dzīvesvietu, bet arī jautājumus, piemēram, saistībā ar izglītību, ārstniecību utt.), tad viņš ir tiesīgs iesniegt tiesā prasības pieteikumu par atsevišķās aizgādības nodibināšanu. Šo prasījumu (vai arī prasījumu par bērna dzīvesvietas noteikšanu pie tēva) var ietvert prasības pieteikumā par laulības šķiršanu (ja puses sastāv laulībā).

Saskaņā ar Civillikuma 178. panta ceturto daļu vecāku kopīga aizgādība izbeidzas, kad, pamatojoties uz vecāku vienošanos vai tiesas nolēmumu, tiek nodibināta viena vecāka atsevišķā aizgādība. Un saskaņā ar šā likuma 178.1 panta pirmo daļu tam vecākam, kura atsevišķā aizgādībā bērns atrodas, ir visas no aizgādības izrietošās tiesības un pienākumi.

Jāņem vērā, ka atsevišķā aizgādība tiek nodibināta ar spēkā stājušos tiesas spriedumu. Savukārt tiesvedības procesā abiem vecākiem turpināsies kopīga aizgādība, līdz ar to, šajā laikā mēģinot mainīt bērnam dzīvesvietu (pārceļoties ar viņu uz ārzemēm), pastāv teorētiskā iespēja, ka māte var iesniegt kompetentajā iestādē pieprasījumu par bērna atgriešanos Latvijā vai pieprasījumu par saskarsmes tiesību nodrošināšanu ar bērnu.

Civilprocesa likuma 238.1 panta pirmajā daļā ir noteikts, ka pēc puses lūguma tiesa vai tiesnesis var pieņemt lēmumu, ar kuru uz laiku līdz sprieduma taisīšanai par laulības šķiršanu vai laulības neesamību nosaka bērna dzīvesvietu, bērna aprūpes kārtību, saskarsmes tiesību izmantošanas kārtību, uzturlīdzekļus bērnam, aizliegumu bērna izvešanai no valsts, līdzekļus otra laulātā iepriekšējā labklājības līmeņa nodrošināšanai, laulāto kopīgā mājokļa lietošanas kārtību vai uzdod vienai pusei izsniegt otrai pusei mājsaimniecības un personiskās lietošanas priekšmetus.

Tātad, ja bērna tēvs to vēlas, viņš var lūgt tiesu pieņemt attiecīgu pagaidu lēmumu, piemēram, par bērna dzīvesvietu, kas būs spēkā līdz brīdim, kad tiks pieņemts spriedums šajā lietā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas