E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20612
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
5
2
5

Bērna dzīvesvietas noteikšana

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. jūlijā, 2020
Lana

Labdien! No bērnu tēva oficiāli esmu šķīrusies vairākus gadus. Bērniem ir noteikta mana atsevišķa aizgādība, sākotnēji tas derēja visiem, bērna tēvs ik pa laikam pavadīja laiku ar bērniem, taču šobrīd sāk pieprasīt, ka bērniem būtu jādzīvo pie viņa, grib pavadīt vairāk laika kopā, ko es ļauju, bet esmu kategoriski pret patstāvīgu dzīvi pie viņa, jo neuzskatu, ka viņš spēj nodrošināt labākus dzīves apstākļus nekā es (esmu jaunā laulībā, bezdarbniece, tomēr jaunais vīrs finansiāli mūs nodrošina pilnībā). Vai bijušais vīrs var man atņemt bērnus? Vai jaunais vīrs var pretendēt uz kādu juridisku saistību ar bērniem, piemēram, ja ar mani kaut kas notiek, pie kā paliks bērni?

A
atbild:
16. oktobrī, 2020
Ilona Barkovska
juriste

Saskaņā ar Civillikuma 177. panta pirmo dalu līdz pilngadības sasniegšanai (219. p.) bērns ir vecāku aizgādībā. Un saskaņā ar šī panta trešo daļu rūpes par bērnu nozīmē viņa aprūpi, uzraudzību un tiesības noteikt viņa dzīvesvietu.

Saskaņā ar Civillikuma 178. panta ceturto daļu vecāku kopīga aizgādība izbeidzas, kad, pamatojoties uz vecāku vienošanos vai tiesas nolēmumu, tiek nodibināta viena vecāka atsevišķa aizgādība.

Atsevišķa aizgādība tam vecākam, kuram tā ir nodibināta, palielina tiesību apjomu attiecībā pret bērnu vai bērniem.

Saskaņā ar Civillikuma 178.¹ panta pirmo daļu tam vecākam, kura atsevišķā aizgādībā bērns atrodas, ir visas no aizgādības izrietošās tiesības un pienākumi. Un saskaņā ar Civillikuma 178.¹ panta trešo daļu, ja mirst tas vecāks, kura atsevišķā aizgādībā atrodas bērns, kā arī tad, ja viņam nav iespējams aizgādību īstenot, to īsteno otrs vecāks, ja vien viņam nav atņemtas vai pārtrauktas aizgādības tiesības.

Tātad, ja mirst vecāks, kura atsevišķā aizgādībā atrodas bērni, aizgādību par bērniem var īstenot otrs bērna vecāks (ja viņam nav atņemtas vai pārtrauktas aizgādības tiesības).

Saskaņā ar Civillikuma 178.¹ panta otro daļu vecāku strīds par aizgādības tiesībām izšķirams, ņemot vērā bērna intereses un noskaidrojot bērna viedokli, ja vien viņš pats spēj to formulēt.

Tiesības noteikt bērna dzīvesvietu ir no aizgādības izrietošās tiesības. Ja tas vecāks, kuram nodibināta atsevišķa aizgādība, nepiekrīt tam, ka bērna dzīvesvieta tiktu noteikta pie otra vecāka, tad tas vecāks, kurš vēlas, lai bērnu dzīvesvieta tiktu noteikta pie viņa, ir tiesīgs vērsties tiesā ar attiecīgu prasību. Izskatot lietu, tiesa ņems vērā bērnu intereses.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 41 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas