E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26519
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Kā apstrīdēt aptauju par namu pārvaldnieka maiņu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. jūnijā, 2022
Daiga Grinberga

Mūsu daudzdzīvokļu mājai ir divi korpusi. Mājas korpusi ir vienots īpašums, dzīvokļi: privātīpašumi. Kopīpašums – pagalms un trepes – domājamās daļas. Viena korpusa īpašnieki ir organizējuši 5 cilvēku biedrību un klusām veic aptauju par namu pārvaldnieka maiņu, biedrība vēlas pārņemt apsaimniekošanu. Otrs korpuss (otra kāpņu telpa) nav informēta par aptauju, tikai no savstarpējām sarunām tas ir uzzināts. Tomēr pēc dzīvokļa skaita ir teorētiski iespējams, ka tiek savāktas 50+1 balsis, dažiem labticīgiem īpašniekiem solot neiespējamo: mazākus apkures rēķinus, piemēram. Kā pareizi apstrīdēt namu pārvaldnieka maiņas aptauju? Likums nav ievērots – nav informēti visi dzīvokļi, tiem, kam ir aptauja, nav pievienots lēmuma projekts, pie labticīgajiem īpašniekiem vēršanās notikusi pēdējā brīdī, nav obligāto 14 dienu. Skaidrs, ka lēmums ir apstrīdams, aptauja jāatkārto pareizi. Kādi ir apstrīdēšanas soļi, ar ko sākt, kas raksta pieteikumu tiesai, kur var iesniegt šādu pieteikumu, vai obligāti nepieciešams jurists utt.?

A
atbild:
14. jūnijā, 2022
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Indra Dogādova, zvērināta advokāte

Dzīvokļa īpašuma likuma 16. panta ceturtā daļa paredz, ka tiesa, pamatojoties uz dzīvokļa īpašnieka pieteikumu, var atzīt dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu par spēkā neesošu, ja lēmums vai tā pieņemšanas procedūra ir pretrunā ar šā likuma noteikumiem. Prasību var celt triju mēnešu laikā no dienas, kad attiecīgā persona uzzināja vai tai vajadzēja uzzināt par dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu, bet ne vēlāk par gadu no lēmuma pieņemšanas dienas.

No minētā izriet katra dzīvokļa īpašnieka tiesība vērsties ar pieteikumu tiesā par dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu atzīšanu par spēkā neesošu, ja lēmums vai kārtība, kādā tas pieņemts, ir pretrunā ar Dzīvokļa īpašuma likumam noteikumiem.

Tāpat ir jāievēro noilguma termiņš šāda pieteikuma iesniegšanai – trīs mēnešu laikā no dienas, kad attiecīgā persona uzzināja vai tai vajadzēja uzzināt par dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu, bet ne vēlāk par gadu no lēmuma pieņemšanas dienas.

Ja persona apsver tiesvedību, vienmēr ir ieteicams vērsties pie zvērināta advokāta (vai jurista), lai tiktu sagatavots juridiski korekts pieteikums, proti, pieteikums sagatavots atbilstoši Civilprocesa likuma prasībām, jo neatbilstoši noformēts pieteikums var tikt atstāts bez virzības.

Personai, kurai par labu tiek taisīts spriedums, var tikt piedzīti arī izdevumi par advokāta palīdzību no otras puses. Jurista izdevumus tiesvedībā neatlīdzina.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas