E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26516
Lasīšanai: 3 minūtes

Paternitātes atvaļinājumu un pabalstu maksā bērna tēvam

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. jūnijā, 2022
Kristiāna

Labdien! Ja es bērna dzimšanas apliecībā nenorādu tēvu (neesam precējušies), vai bērna tēvs būs tiesīgs saņemt paternitātes pabalstu, 2 mēnešu bērna kopšanas pabalstu? Un vai varu bērnu deklarēt bērna tēva dzīvesvietā?

A
atbild:
20. jūnijā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Paternitātes pabalstu var saņemt sociāli apdrošināts bērna tēvs par 10 kalendāro dienu atvaļinājumu, kas piešķirts sakarā ar bērna piedzimšanu. Šis atvaļinājums ir jāizmanto līdz bērna divu mēnešu vecumam.

Lai pieprasītu pabalstu, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā jāiesniedz noteiktas formas iesniegums.

Paternitātes pabalstu izmaksā, ja tēvam darba devējs ir piešķīris 10 kalendāro dienu atvaļinājumu sakarā ar bērna piedzimšanu. Tiesības uz šo atvaļinājumu bērna tēvam noteiktas Darba likumā. Atvaļinājumu piešķir darba devējs, pamatojoties uz darbinieka iesniegumu, kuram pievienota bērna dzimšanas apliecības kopija.

Likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” noteikts: paternitātes pabalsta piešķiršanas pamats ir pabalsta pieprasītāja iesniegums, informācija par bērna tēva un bērna radniecības fakta reģistrāciju, kā arī darba devēja apstiprinājums par bērna tēva atrašanos atvaļinājumā sakarā ar bērna piedzimšanu.

Lai norādītu dzimšanas apliecībā bērna tēvu, bērna vecākiem nav jābūt laulātiem.

Dzīvesvietas deklarēšanas likumā nav noteikts ierobežojums deklarēt bērnu pie viena no vecākiem.

Jāpiebilst, ka likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” ir pieņemti grozījumi saskaņā ar kuriem pēc 1. augusta tiesības uz paternitātes pabalstu varēt noteikt arī personai, kura pēc bērna mātes lūguma iesaistās bērna aprūpē, ja bērna paternitāte nav atzīta vai noteikta vai bērna tēvs ir miris, vai bērna tēvam ir pārtrauktas aizgādības tiesības. Taču arī šajos gadījumos būs nepieciešams dokumentāls apstiprinājums. Proti, paredzēts, ka paternitātes pabalsta piešķiršanas pamats ir pabalsta pieprasītāja iesniegums, informācija par bērna tēva un bērna radniecības fakta reģistrāciju, kā arī darba devēja sniegtās ziņas Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskās deklarēšanās sistēmā par bērna tēva vai norādītās personas atrašanos atvaļinājumā sakarā ar bērna piedzimšanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas