E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26473
Lasīšanai: 3 minūtes

Maternitātes un vecāku pabalsta saņemšanas nosacījumi

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. jūnijā, 2022
Maija

Labdien! Man 18.07. beidzas dekrēta atvaļinājums. Esmu grūtniecības 7. nedēļā, bērns dzims janvārī. Saistībā ar dzīvesvietas maiņu darba attiecības nāksies izbeigt. Kā būs ar dekrēta naudu? Vai es no 7. grūtniecības mēneša saņemšu dekrēta naudu un pēc dzemdībām 1,5 g. ilgu atvaļinājumu? Vai dekrēta nauda būs tikpat kā ar pirmo bērnu? Pēc darba attiecību izbeigšanas pieteikšos bezdarbnieku pabalstam, jo Rīgā bērnam vieta bērnudārzā netika piešķirta un neviens negribēs ņemt darbā grūtnieci.

A
atbild:
14. jūnijā, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

Jautājumā sniegtā informācija visdrīzāk liecina, ka šobrīd jūs izmantojat bērna kopšanas atvaļinājumu par pirmo bērnu un esat otrā bērna gaidībās. BKA jums beigsies šā gada 18. jūlijā un esat nolēmusi darba attiecības izbeigt, jo ir mainīta vai tiks mainīta dzīvesvieta.

Maternitātes pabalstu jeb dekrēta naudu  var saņemt sieviete, kura ir darba ņēmēja vai pašnodarbinātā, kura grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dēļ zaudē ienākumus un kurai ārsts izsniedzis darbnespējas lapu B. Ja ir piešķirts maternitātes pabalsts, tad seko arī tiesības uz vecāku pabalstu.

Atsevišķos gadījumos arī sieviete, kura nav nodarbināta pabalsta piešķiršanas dienā, var saņemt maternitātes pabalstu, tajā skaitā, ja zaudējusi darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statusu ne agrāk kā 60 dienas pirms grūtniecības atvaļinājuma sākuma datuma.

Tiesībām uz maternitātes pabalstu ir arī kvalifikācijas periods, sociālajai apdrošināšanai jābūt vismaz trīs mēnešus pēdējā pusgadā (sešos mēnešos) vai vismaz sešus mēnešus pēdējos divos gados (24 mēnešos).

Tādējādi, ja darba attiecības tiks izbeigtas un būsiet bezdarbniece brīdī, kad piešķir grūtniecības atvaļinājumu (proti, divi mēneši līdz dzemdībām), esot bezdarbnieka statusā, jums nebūs tiesību uz maternitātes pabalstu un vecāku pabalstu. Tādā gadījumā jums būs tiesības saņemt tikai bērna kopšanas pabalstu. Līdz bērna pusotra gada vecumam pabalsts ir 171 eiro mēnesī, pēc tam – līdz divu gadu vecumam – 42,69 eiro.

Jāņem vērā, ka vecāku pabalstu var saņemt ne tikai bērna māte, bet arī bērna tēvs, ja viņš ir nodarbināts.

Informāciju individuālā situācijā par tiesību iegūšanu uz pabalstiem jānoskaidro Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā: rakstot uz konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz 64507020.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 54 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas