E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26468
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Personai ir tiesības uz tiesas aizsardzību

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. jūnijā, 2022
Alens

Līgumā iekļauts punkts, ka strīdu gadījumā jāvēršas ar iesniegumu pie augstākstāvošām amatpersonām. Jautājumi: 1. Vai tad, ja līgumā nav norādītas tiesības vērsties tiesā, jebkurā gadījumā pastāv iespējā vērsties tiesā un iesniegums tiks pieņemts? 2. Vai tad, ja norādīts, ka strīds risināms tikai organizācijas ietvaros (komercnoslēpums), tiesa neierosinās lietu?

A
atbild:
06. jūlijā, 2022
Olga Lauva
juriste

Civilprocesa likuma 1. pants (civilās tiesvedības pamatnoteikums) paredz, ka ikvienai fiziskajai un juridiskajai personai (turpmāk: persona) ir tiesības uz savu aizskarto vai apstrīdēto civilo tiesību vai ar likumu aizsargāto interešu aizsardzību tiesā.

Personai, kas vērsusies tiesā, ir tiesības uz lietas izskatīšanu tiesā likumā noteiktajā procesuālajā kārtībā.

Pamatojoties uz iepriekš minēto, jums ir tiesības uz tiesas aizsardzību.

Nezinot līguma saturu, grūti sniegt papildu informāciju par strīda risināšanās kārtību jūsu līgumā. Papildus līgumā var būt ietverta šķīrējtiesas atruna par strīdu risināšanu, ar attiecīgu tiesas sastāvu un kārtību. Šķīrējtiesu izveidošanas kārtību un darbības pamatprincipus, lai nodrošinātu civiltiesisku strīdu efektīvu un taisnīgu izšķiršanu, reglamentē Šķīrējtiesu likums. Šķīrējtiesu likumā noteiktajā kārtībā var izveidot konkrēta civiltiesiska strīda izšķiršanai (turpmāk: ad hoc šķīrējtiesa) vai pastāvīgai darbībai (turpmāk: pastāvīgā šķīrējtiesa).

Saskaņā ar likuma 2. panta otro un trešo daļu pastāvīgo šķīrējtiesu var izveidot Uzņēmumu reģistrā reģistrēta biedrība (pastāvīgās šķīrējtiesas dibinātājs), kuras darbības mērķis ir pastāvīgās šķīrējtiesas darbība.

Ad hoc šķīrējtiesu izveido, pamatojoties uz pušu vienošanos.

Atbilstoši likuma 3. pantam pastāvīgā šķīrējtiesa darbojas saskaņā ar šo likumu un pastāvīgās šķīrējtiesas reglamentu, bet ad hoc šķīrējtiesa – saskaņā ar Šķīrējtiesu likumu.

Šķīrējtiesa civiltiesiskos strīdus izskata saskaņā ar pušu vienošanos, ciktāl tas nav pretrunā ar Latvijas Republikas Satversmi, Šķīrējtiesu likumu, kā arī citiem normatīvajiem aktiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas