E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26437
Lasīšanai: 2 minūtes

Cilvēktiesības ir ierobežojamas attaisnojamu mērķu vārdā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūnijā, 2022
Valerians Antoņevičs

Cilvēktiesībās un Satversmē ir rakstīts, ka ikvienam cilvēkam neatkarīgi no nācijas, reliģijas vai dzimuma ir tiesības brīvi izvēlēties dzīvesvietu. Bet mani uz Krievijas/Latvijas robežas aizturēja un izrakstīja soda kvīti par 4 soda punktiem, kas man bija sāpīgi morāli un fiziski. Kādu padomu sniegsiet šajā situācijā?

A
atbild:
07. jūnijā, 2022
Sandis Zellis
jurists

Nenoliedzami Latvijas Republikas Satversmes (turpmāk – Satversme) 97. pants noteic, ka ikvienam, kas likumīgi uzturas Latvijas teritorijā, ir tiesības brīvi pārvietoties un izvēlēties dzīvesvietu. Vienlaikus jāņem vērā, ka Satversme ir vienots veselums, tajā ietvertās normas jātulko sistēmiski (kopsakarā ar citām tiesību normām).

Satversmes 116. pants noteic, ka personas tiesības, kas noteiktas Satversmes deviņdesmit sestajā, deviņdesmit septītajā, deviņdesmit astotajā, simtajā, simt otrajā, simt trešajā, simt sestajā un simt astotajā pantā, var ierobežot likumā paredzētajos gadījumos, lai aizsargātu citu cilvēku tiesības, demokrātisko valsts iekārtu, sabiedrības drošību, labklājību un tikumību. Uz šajā pantā minēto nosacījumu pamata var ierobežot arī reliģiskās pārliecības paušanu.

Turklāt Satversmes tiesa savā praksē konsekventi atzinusi arī to, ka situācijas, kurās Satversmes norma neparedz attiecīgās pamattiesības ierobežošanas iespējamību, nenozīmē, ka šīs pamattiesības ir absolūtas un arī tām nevar noteikt ierobežojumus, kas ir attaisnojami, proti, noteikti likumā (tā plašākā nozīmē), samērīgi ar attiecīgo mērķi un nepieciešami demokrātiskā sabiedrībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 292 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas