E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26420
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
2
2

Vai mājas fasādi var atjaunot pašu spēkiem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. maijā, 2022
Etere

Labdien! Kopīpašumā divdzīvokļu vienstāva dzīvojamā māja (apt. 80 m2) ar zemi Rīgā, ko, pēc Būvju sakārtošanas pārvaldes vārdiem, “var klasificēt kā vidi degradējošu”, nepieciešama fasādes apmetuma un krāsojuma atjaunošana, jumta seguma nomaiņa, nav atjaunotas ārējās konstrukcijas (uzjumtenis). Vai šos darbus var veikt pašu spēkiem, nepiesaistot ekspertus, būvkomersantus, nesaskaņojot ar būvvaldi? Ja ne, kādi dokumenti nepieciešami darbu uzsākšanai? Mājas ārējais perimetrs robežojas ar ietvi: vai fasādes, jumta nomaiņas laikā jānorobežo ietve? Vai tas saskaņojams ar policiju vai citām institūcijām? Ietves daļa pie mājas sienas ir šaura, garām iet vienjoslas vienvirziena iela.

A
atbild:
16. jūnijā, 2022
Rīgas dome
Kaspars Līcītis, Zīmola un komunikācijas pārvaldes Ārējās komunikācijas nodaļas projektu koordinators

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 529 “Ēku būvnoteikumi” būvniecības dokumentācija nav nepieciešama:

  • fasādes un jumta ieseguma krāsošanai, saglabājot līdzšinējo krāsojumu (krāsas toni), fasādes apgaismojuma ierīkošanai un markīžu un citu ierīču izvietošanai uz ēkas fasādes un jumta, ja to neierobežo citi normatīvie akti. Rīgas teritorijas izmantošanas un apbūves saistošie noteikumi noteic, ka ir nepieciešama krāsu pase;
  • ēkas apmales, lieveņa, ārējo kāpņu, pandusa, terases zemes līmenī un ārējo jumtūdeņu novadsistēmu atjaunošanai;
  • otrās grupas viena vai divu dzīvokļu dzīvojamās ēkas, palīgēkas vai lauku saimniecības nedzīvojamās ēkas jumta ieseguma atjaunošanai vai nomaiņai.

Tātad, ja darbi atbilst minētajam, tad būvniecības dokumentāciju nevajag. Fasādes krāsošanai vajag krāsu pasi. Ja fasādei plānoti vēl citi darbi, tad vajadzīgs paskaidrojuma raksts ēkas atjaunošanai.

Būvētājs – fiziska persona – zemes vai būves īpašnieks Būvniecības likuma izpratnē, kas speciālajos būvnoteikumos noteiktajos gadījumos savām vajadzībām pats organizē būvdarbus, piedalās tajos un uzņemas būvdarbu vadītāja pienākumus. “Ēku būvnoteikumi” nosaka, ka būvētājam būvdarbu veikšanai nav nepieciešamas patstāvīgas prakses tiesības arhitektūras vai būvniecības jomā, ja:

  • būvētājs savām vajadzībām būvē, novieto, pārbūvē, atjauno, konservē vai nojauc pirmās grupas ēku vai tās daļu vai otrās grupas viena dzīvokļa dzīvojamo ēku vai tās daļu un palīgēkas, kā arī lauku saimniecības nedzīvojamās ēkas, kas nav augstāks par diviem stāviem un kuru apbūves laukums nav lielāks par 400 m2 un būvtilpums – par 2000 m3;
  • būvētājs savām vajadzībām veic vienkāršotu atjaunošanu vai vienkāršotu pārbūvi, izņemot minētos būvdarbus publiskā ēkā vai publiskās ēkas daļā (telpu grupā);
  • būvētājs savai pirmās grupas ēkai vai tās daļai vai otrās grupas viena dzīvokļa dzīvojamai ēkai vai tās daļai un palīgēkām, kā arī lauku saimniecības nedzīvojamai ēkai veic atjaunošanu.

No tā izriet, ka divu dzīvokļu ēkai vajag piesaistīt būvspeciālistus darbu veikšanai.

Ja darbu veikšanas laikā tiek skartas ielas (sarkanās līnijas), jāsaņem Satiksmes departamenta saskaņojums.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas