E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26417
Lasīšanai: 2 minūtes

Dokumentu forma

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. maijā, 2022
Jānis

Vai valsts kapitālsabiedrībai ir tiesības pieprasīt dokumentu iesniegšanu papīra formā un atteikties pieņemt tikai elektroniskā formā noformētu dokumentu, ja konkrēto jomu reglamentējošos noteikumos ir minēts, ka dokuments jāiesniedz papīra un elektroniskā formā? Runa ir par VSIA “LVĢMC” un MK 570. noteikumu “Derīgo izrakteņu ieguves kārtība” 34. punktu “Derīgo izrakteņu krājumu akceptēšanai centrā papīra formā un elektroniski iesniedz vienu no šādiem pārskatiem (..)”. Jāatzīmē, ka MK 578. “Noteikumi par ģeoloģiskās informācijas sistēmu” 2.1. punkts noteic, ka ģeoloģijas fondā informācija uzglabājama papīra vai elektroniskā formā. Savukārt Elektronisko dokumentu aprites likums noteic, ka valsts iestādēm ir jāpieņem dokumenti tikai elektroniskā formā.

A
atbild:
07. jūnijā, 2022

Ministru kabineta noteikumi Nr. 570 “Derīgo izrakteņu ieguves kārtība” 34. punkts nosaka: derīgo izrakteņu krājumu akceptēšanai centrā papīra formā un elektroniski iesniedz vienu no šādiem pārskatiem (..).

No minētā secināms, ka specialajā tiesību normā ir noteikta kārtība, kādā iesniedzami derīgo izrakteņu krājumu  pārskati. Kārtība noteic, ka minētie pārskati ir iesniedzami gan elektroniskā, gan papīra formā. Ja iesniedzējs iesniedz dokumentus tikai vienā no minētajām formām (elektroniski), tad tiesību aktā noteiktā prasība nav izpildīta.

Attiecībā uz Ministru kabineta noteikumu Nr. 578 “Noteikumi par ģeoloģiskās informācijas sistēmu” 2.1. punktā noteikto kārtību paskaidrojams, ka šajā normā iekļautais informācijas glabāšanas veids (papīra vai elektroniskā formā) paredz abus dokumentu glabāšanas veidus.

Savukārt Elektronisko dokumentu aprites likums nenosaka obligātu prasību piemērot tikai dokumentus kas noformēti elektroniskajā formātā. Minētais likums nosaka elektronisko dokumentu aprites kārtību un atbilstību papīra dokumentiem izvirzāmajām prasībām.

Tādējādi, ja ārējā normatīvajā aktā (specialā tiesību norma) ir noteikta prasība pēc elektroniska un papīra dokumenta iesniegšanas, tad tiesību normā noteiktā prasība uzskatāma par izpildītu, kad tiek iesniegti dokumenti abos formātos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 229 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas