E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26368
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Ja bērna vecāks ir alkohola reibumā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. maijā, 2022
Arnita

Labdien! Vai ir kāds likums vai tiesību normas, kas noteic, kā rīkoties, ja veikalā iereibis vecāks, kuram līdzi ir nepilngadīgs, mazgadīgs bērns, vēlas iegādāties alkoholiskos dzērienus? Vai pārdevējai ir tiesības atteikties pārdot alkoholu?

A
atbild:
07. jūnijā, 2022
Olga Lauva
juriste

Alkoholiskos dzērienus veikalā drīkst iegādāties pilngadīgas personas. Alkoholisko dzērienu aprites likuma 6. panta otrā daļa paredz, ka alkoholiskos dzērienus aizliegts pārdot personām, kuras ir jaunākas par 18 gadiem, un šīs personas nedrīkst tos iegādāties. Šā panta otrajā prim daļā paredzēts, ka personām vecumā no 18 līdz 25 gadiem, iegādājoties alkoholiskos dzērienus, ir pienākums uzrādīt personu apliecinošu dokumentu mazumtirgotājam visos gadījumos neatkarīgi no tā, vai mazumtirgotājs to ir pieprasījis. Mazumtirgotāja pienākums ir pieprasīt, lai pircējs uzrāda personu apliecinošu dokumentu, lai pārliecinātos par tā vecumu. Bez tam alkoholiskos dzērienus ir aizliegts pārdot personām, par kuru vecumu mazumtirgotājam ir pamatotas šaubas un kuras pēc mazumtirgotāja pieprasījuma neuzrāda personu apliecinošu dokumentu.

Bērnu tiesību aizsardzības likuma 79. panta otrā daļa paredz atbildību par bērna iesaistīšanu smēķēšanā, alkoholisko dzērienu vai citu apreibinošu vielu lietošanā un piemēro naudas sodu no septiņām līdz simt četrdesmit naudas soda vienībām.

Tostarp likuma 83. pants paredz atbildību par bērna atstāšanu bez uzraudzības, proti, par septiņu gadu vecumu nesasnieguša bērna atstāšanu bez uzraudzības, ja to izdarījusi persona, kura atbildīga par bērna uzraudzību, piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz četrdesmit divām naudas soda vienībām.

Par bērna uzraudzīšanu, atrodoties alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē, kas var ierobežot spējas nodrošināt bērna drošību un aizsardzību no iespējamiem bērna dzīvības un veselības apdraudējumiem, ja to izdarījusi persona, kura atbildīga par bērna uzraudzību, piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz četrdesmit divām naudas soda vienībām.

Kompetence administratīvo pārkāpumu procesā atbilstoši likuma 88. panta otrajai daļai par minētajiem pārkāpumiem līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic Valsts policija vai pašvaldības policija. Administratīvā pārkāpuma lietu izskata pašvaldības administratīvā komisija vai apakškomisija.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 72 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas