E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26303
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
2
1
2

Ja vecākiem ir strīds par bērna dzīviesvietu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. maijā, 2022
Santa

Neesam reģistrējuši laulību, bet paternitāti, un bērnam tika piešķirts tēva uzvārds. Deklarētā dzīvesvieta ir mātes dzīvesvieta, kurā tika reģistrēts bērns. Vai bērna tēvs bez mātes piekrišanas drīkst pie sevis ņemt bērnu, kas vēl nav sasniedzis gada vecumu? Ņemot vērā, ka bērna tēvs strādā ārzemēs. Un šobrīd bērna aizgādību vēlas sev. Lai arī visu laiku māte ir rūpējusies par bērnu. Ko iesākt? Kādas ir tiesības mātei?

A
atbild:
30. maijā, 2022

Civillikuma 177. pants noteic, ka līdz pilngadības sasniegšanai bērns ir vecāku aizgādībā. Aizgādība ir vecāku tiesības un pienākums rūpēties par bērnu un viņa mantu un pārstāvēt bērnu viņa personiskajās un mantiskajās attiecībās.

Savukārt atbilstoši Civllikuma 178. pantam kopā dzīvojoši vecāki aizgādību īsteno kopīgi. Ja vecāki dzīvo šķirti, vecāku kopīga aizgādība turpinās. Bērna aprūpi un uzraudzību īsteno tas no vecākiem, pie kura bērns dzīvo.

Jautājumos, kas var būtiski ietekmēt bērna attīstību, vecāki lēmumu pieņem kopīgi. Vecāku domstarpības izšķir bāriņtiesa, ja likumā nav noteikts citādi (piemēram, ja viens vecāks nepiekrīt, ka otrs vecāks dodas ceļojumā ar bērnu, ja vecākiem ir strīds par bērna uzvārdu u. tml.).

Vecāku kopīga aizgādība izbeidzas, kad, pamatojoties uz vecāku vienošanos vai tiesas nolēmumu, tiek nodibināta viena vecāka atsevišķa aizgādība.

Tāpat Civillikuma 181. pants noteic, ka bērnam ir tiesības uzturēt personiskās attiecības un tiešus kontaktus ar jebkuru no vecākiem (saskarsmes tiesība). Turklāt katram vecākam ir pienākums un tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar bērnu, arī tad, ja bērns nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem.

Līdz ar to atsevišķi dzīvojošajam bērna tēvam ir tiesības un pat pienākums uzturēt kontaktus ar savu bērnu.

Tomēr, ja abu vecāku starpā ir strīds par bērna turpmāko dzīvesvietu, saskarsmi, tad ir jāvēršas tiesā civilprocesa kārtībā, lai atrsinātu domstarpības. Tiesa, izvērtējot visus konkrētaja lietā esošos apstākļus, kā arī ņemot vērā bāriņtiesas viedokli, varēs lemt par bērna labākajām interesēm.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 73 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas