E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26279
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
5
1
5

Juridiskās personas nodokļi, maksājot par darbiem cilvēkam, kurš nav reģistrējis saimniecisko darbību

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. maijā, 2022
Edgars

Labdien! Juridiskā persona plāno samaksāt ar pārskaitījumu fiziskai personai (nav saimnieciskās darbības veicējs) par dažiem palīgdarbiem celtniecībā. Kāds dokuments jānoformē juridiskajai personai, lai fiziskā persona pati uzņemas maksāt visus ar šo maksājumu saistītos nodokļus?

A
atbild:
29. maijā, 2022
Valsts ieņēmumu dienests
Evita Teice-Mamaja, Sabiedrisko attiecību daļas galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Ja juridiskā persona plāno samaksāt ar pārskaitījumu fiziskai personai, kura nav reģistrējusies kā saimnieciskajā darbībā gūtā ienākuma nodokļa maksātāja, par dažiem palīgdarbiem celtniecībā, tad juridiskai personai ir jānoslēdz Civillikuma IV daļas 15. nodaļā paredzētais uzņēmuma, graudniecības vai pārvadājuma līgums ar fizisko personu; jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestā ziņas par darba ņēmējiem, uzrādot kodus 11 un 81. Izmaksājot līgumā noteikto ienākumu, juridiskajai personai jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas un jāietur iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Ienākumu un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksās jāuzrāda darba devēja ziņojumā, savukārt par ieturēto iedzīvotāju ienākuma nodokli jāiesniedz “Paziņojums par fiziskai personai izmaksātajām summām” uzrādot kodu 1007 vai 1008.

Tātad, ja juridiskā persona, nenoslēdzot darba līgumu, nodarbina fizisko personu, kura nav reģistrējusies kā saimnieciskajā darbībā gūtā ienākuma nodokļa maksātāja, tad visus ar šo maksājumu saistītos nodokļus jāveic juridiskajai personai.

Savukārt, veicot bezskaidras naudas norēķinus par sniegtajiem pakalpojumiem fiziskās personas kontā, par darījumu apliecinošo dokumentu var kalpot konta izraksts.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas