E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26260
Lasīšanai: 4 minūtes
2
5
2
5

Apsaimniekošanas maksa un garāžu īpašnieku kooperatīvā sabiedrība

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. maijā, 2022
Mihails

Labdien! Lūdzu sniegt informāciju, vai un kam no sabiedrības vadības ir iespējams bezmaksas vai kā citādi saņemt Zemesgrāmatas izziņu par garāžu īpašnieku kooperatīvās sabiedrības (GĪKS) teritorijā esošo garāžu īpašniekiem: kura garāža kādai personai ir piederīga. Saskaņā ar likumdošanā iedibināto kārtību kooperatīva biedriem ir tiesības savas lietošanā esošās garāžas nodalīt personīgā īpašumā un tās nostiprināt uz sava vārda zemesgrāmatā, bet pirms šī procesa ir jānoslēdz vienošanās ar kooperatīvo sabiedrību par savu pienākumu izpildi pret sabiedrību. Problēma ir apstāklī, ka īpašumā nodalīto garāžu īpašnieki savas garāžas pārdod tālāk, vēršoties notariātā. Ne notāram, ne garāžas jaunajam īpašniekam nav saistību vai kādu iedarbīgu sviru uzliktu pienākumu, kas kooperatīvās sabiedrības vadībai piegādātu informāciju par īpašnieku maiņu. Tā rezultātā sabiedrības vadība nevar būt pārliecināta par precīzu savu biedru skaitu (tostarp kam piestādīt biedru naudas rēķinu), un būt pārliecinātā par to, kurš no biedriem ir jau garāžu pārdevis vai nav. Tas nozīmē, ka manā izpratnē Zemesgrāmata ir vienīgais avots, kurš var šāda veida informāciju nodrošināt. Lūgums precizēt, kādas ir priekšsēdētāja un biedru tiesības attiecībā uz citu biedru identificēšanu. Un vēl viens jautājums ir par to, kā GĪKS cīnīties ar parādniekiem, kuri nemaksā laikus (vai vispār nemaksā) biedra naudu. Parādniekus nav iespējams identificēt, jo tie nenoslēdza vienošanos ar GĪKS, un GĪKS nav attiecīgo biedru kontaktinformācijas. Pat ja šīs personas būtu iespējams identificēt, vai uz viņām attiecas vienošanās ar kooperatīvo sabiedrību par savu pienākumu izpildi pret sabiedrību, kuru viņi nav parakstījuši, bet apsaimniekošanas maksa (biedra nauda) tik un tā tiek aprēķināta un aug parāds? Vai GĪKS likumdošanā ir iestrādāts pants, kas būtu līdzīgs LR Dzīvokļa īpašuma likuma 13. pantam, kurš uzliek par pienākumu GĪKS biedriem maksāt apsaimniekošanas maksu pēc likuma, nevis pēc vienošanās? Būšu pateicīgs par informāciju!


A
atbild:
16. maijā, 2022
Inese Helmane
LV portāls

Lai noskaidrotu garāžas īpašniekus, kuri to ir reģistrējuši zemesgrāmatā, ir jāskatās šeit. Piebildīšu, ka bez maksas ir peiejami dati tikai par sevi.

Kooperatīvo sabiedrību darbību Latvijā reglamentē Kooperatīvo sabiedrību likums, kura 12. panta 1. daļas 8. punkts paredz, ka sabiedrības statūtos ir jānosaka iestāšanās maksas un biedra naudas lielums (ja tādas paredzētas).

Vispārīgi pienākuma iestāties garāžu īpašnieku kooperatīvā sabiedrībā nav, un nevienu nevar piespiest tai pievienoties.

Saskaņā ar Kooperatīvo sabiedrību likumu kooperatīvās sabiedrības darbības izmaksas finansē biedri paši, veidojot uzkrājumus un sedzot zaudējumus. Tas nozīmē, ka sabiedrība var atteikt apsaimniekošanu, ja tā to nodrošina, tam garāžas īpašniekam, kas nemaksā apsaimniekošanas maksu (biedra naudu).

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas