E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2626
Lasīšanai: 3 minūtes
7
7

Ilgstošs sociālais atbalsts nav darba devēja pienākums

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. jūlijā, 2013
Inga Roze

Labdien. Vai kāds varētu izskaidrot šādu jautājumu: Darba likuma 101.p.1.daļas 11.punkts nosaka "... vienu gadu triju gadu periodā, ja darbnespēja atkārtojas ar pārtraukumiem, šajā laikā neieskaitot grūtniecības un dzemdību atvaļinājumu, kā arī darbnespējas laiku, ja darbnespējas iemesls ir nelaimes gadījums darbā vai arodslimība". Vai šajā darbnespējas periodā tiek ieskaitīta arī darbnespēja slima bērna kopšanas gadījumā? Ja bērns slimo bieži? Vai šajā gadījumā bērna vecāki riskē palikt bez darba un iztikas līdzekļiem, ja darba devējs izlemj izmantot šo normu savā labā? Un kā ar invalīdiem, kam darbnespēja jau pēc noklusējuma var būt biežāk kā pārējiem, nosacīti veselajiem, ja par iemeslu nav nedz nelaimes gadījums, nedz arodslimība? Būšu pateicīga par atbildi.

A
atbild:
19. jūlijā, 2013
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likums regulē darba devēja un darba ņēmēja tiesiskās attiecības, nosaka abu pušu tiesības un pienākumus. Tas nozīmē, ka likums nevar būt par labu tikai vienai no pusēm. Tādēļ abām līgumslēdzējām pusēm ir jāapzinās visi uzņemtie riski. 

Darba ņēmējam būtu jāsaprot, ka, slēdzot darba līgumu, darba devējs nolīgst darbinieku konkrētu pienākumu veikšanai, par ko darbinieks pretī saņem konkrētu atalgojumu un likumā vai citos uzņēmuma iekšējos normatīvajos aktos paredzētās sociālās garantijas. Darba devējs diemžēl nenolīgst darbinieku ilglaicīgam sociālajam atbalstam. Tādēļ darba ņēmējam būtu īpaši jāvērtē savas iespējas pildīt nolīgto darbu, parakstot tādu darba līgumu, kas ļauj abām pusēm būt apmierinātām ar rezultātu.

 

„Saskaņā ar Darba likuma 101.panta pirmās daļas 11.punktu darba devējs ir tiesīgs uzteikt darba līgumu:

  • ja darbinieks pārejošas darbnespējas dēļ neveic darbu vairāk nekā sešus mēnešus,
  • ja darbnespēja ir nepārtraukta vai vienu gadu triju gadu periodā atkārtojas,
  • ja darbnespēja atkārtojas ar pārtraukumiem, šajā laikā neieskaitot grūtniecības un dzemdību atvaļinājumu, kā arī darbnespējas laiku, ja darbnespējas iemesls ir nelaimes gadījums darbā vai arodslimība. 

No tiesību normas izriet, ka darba devējs ir tiesīgs uzteikt darba līgumu darbiniekam, ja viņa pārejoša darbnespēja ilgst ilgāk par sešiem mēnešiem vai vienu gadu triju gadu periodā pārejoša darbnespēja atkārtojas,” tā šo tiesību normu komentē VDI Darba tiesību nodaļas vadošais juriskonsults Vilnis Virza.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 251 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas