E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26206
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Drošība
2
2

Lēmumus administratīvo pārkāpumu lietās ir iespējams pārsūdzēt

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. maijā, 2022
Valters

Man uzbruka grupā, tai skaitā ar lāpstu, apskādēja mantas, nodarīja vieglus ievainojumus (zilumi u. tml.), ārsta, kas mani apskatīja, nolaidības vai kādu citu iemeslu pēc ievainojumi netika korekti piefiksēti, tāpēc netiku atzīts par cietušo fiziskā uzbrukuma lietā. Pēc tam, kad tiku sists ar lāpstu un uzbrukums turpinājās, iepūtu sejā uzbrucējam ar legālu piparu gāzes baloniņu (uzbrucējs bija skaidri redzējis, ka tādu turu gatavībā, un to komentējis). Tagad man piespriedīs sodu par maznozīmīgu miesas bojājumu nodarīšanu (210–500 eiro – esmu atzīts par personu, kas saucama pie administratīvās atbildības, un nolikts izskatīšanas datums), un, iespējams, dos uzbrucējam vēl tiesības iesniegt pret mani civilprasību, jo uzbrucējam konstatēja viszemākās kategorijas vieglu ķīmisku apdegumu (acīmredzot no baloniņa). Man ir gan telefona, gan videoreģistratora ieraksti, kas ļoti skaidri apstiprina, ka man uzbruka, redzams uzbrucējs ar lāpstu, redzama manis gāšana, dzirdami sitieni ar lāpstu, bojātas mantas, par ko esmu iesniedzis atsevišķu sūdzību policijā. Uzbrucējs nenoliedz, ka dzinies man pakaļ brīdī, kad tika sapūsts, atzinis manis gāšanu. Vai tiešām šajā valstī nav nekādu likuma normu, kas pasargātu no šādiem lieliem sodiem vai kaut vai civilprasības šādā situācijā? Vai kontekstam un uzbrucēja noziedzīgajām darbībām nav nekādas nozīmes?

A
atbild:
10. augustā, 2022

Ieroču aprites likumā ir noteikts, ka fiziskajai personai, kura sasniegusi 16 gadu vecumu, ir tiesības iegādāties, glabāt, nēsāt un pārvadāt pašaizsardzībai paredzētus gāzes baloniņus un pielietot tos pašaizsardzībai. Izmantojot šaujamieroci, pašaizsardzībai klasificētu E kategorijas gāzes ieroci un signālieroci vai speciālo līdzekli, nedrīkst pārkāpt nepieciešamās aizstāvēšanās robežas.

Lēmumus administratīvo pārkāpumu lietās ir iespējams pārsūdzēt.

Ieroču aprites likumā arī minēts, ka gāzes baloniņu atļauts izmantotpašaizsardzībai nepieciešamās aizstāvēšanās situācijā, lai ar gāzes palīdzību iedarbotos uz cilvēka vai dzīvnieka organismu.

(6) Pielietojot šaujamieroci, pašaizsardzībai klasificētu E kategorijas gāzes ieroci un signālieroci vai speciālo līdzekli, nedrīkst pārkāpt nepieciešamās aizstāvēšanās robežas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 74 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas