E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26123
Lasīšanai: 2 minūtes
1
2
1
2

Kā cīnīties ar mājas iedzīvotāju parādiem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. aprīlī, 2022
Arno

Kā apsaimniekotājam/pārvaldniekam, kas ir biedrība ar daudzdzīvokļu mājas iedzīvotājiem, cīnīties ar parādniekiem, kuri nemaksā laikus (vai vispār nemaksā) savus rēķinus? Vai un kādus procentus šī biedrība rēķinos drīkst piestādīt par katru dienu rēķinu nemaksātājiem? Vai šiem procentiem jābūt nostiprinātiem līgumā, vai arī pietiek, ja par tiem ir aptaujā nobalsojuši 50+1% no dzīvokļu īpašniekiem? Vai valde ir pati tiesīga vienpersoniski lemt par procentu apmēru, vai arī to kādi regulē likums?

A
atbild:
27. aprīlī, 2022
Inese Helmane
LV portāls
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jolanta Kramerovska, zvērināta advokāte

Lai cīnītos ar daudzdzīvokļu mājas iedzīvotājiem, kas nemaksā savus rēķinus, pārvaldniekam ir tiesības parādu piedziņu veikt ārpustiesas kārtībā, piemēram, sūtot brīdinājuma vēstules, nododot parādu piedziņu parādu piedziņas kompānijām vai arī vēršoties ar prasību par parādu piedziņu tiesā.

Nokavējuma procentus var prasīt vai nu līgumā noteiktajā apmērā, vai saskaņā ar Civillikuma 765. panta noteikumiem (procentu apmērs cieši jānosaka aktā vai darījumā, ja tas nav darīts, kā arī tajā gadījumā, ja likums nosaka aprēķināt likumiskos procentus, tas ir, seši procenti no simta gadā).

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 5. pants noteic, ka dzīvojamās mājas pārvaldīšanas nodrošināšana ir dzīvojamās mājas īpašnieka pienākums. Daudzdzīvokļu māju kopīpašniekiem saistošs ir apsaimniekošanas līgums, kas tiek noslēgts dzīvokļu īpašnieku kopības vārdā, un saskaņā ar likumu tas ir saistošs arī tiem dzīvokļu īpašniekiem, kuri nav noslēguši individuālu līgumu. Apsaimniekošanas līguma noteikumus pieņem, ievērojot Dzīvokļa īpašuma likumā noteikto balsu skaitu par dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu pieņemšanu, un tie ir saistoši ikvienam dzīvojamās mājas kopīpašniekam.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas