E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26106
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Vai jābūt deklarētam pašvaldībā, lai tā palīdzētu ar mājokli

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. aprīlī, 2022
Gunārs.

Labdien! Vai Tukuma novada pašvaldība var noteikt likumu, ka jābūt trīs gadus deklarētam Tukuma novadā un tikai tad var palīdzēt ar pašvaldības dzīvojamo platību? Tas ir, vai man trīs gadus jābūt deklarētam kaut kur Tukuma novadā, lai varētu lūgt pašvaldības dzīvokli?

A
atbild:
24. aprīlī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likuma “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” 4. panta pirmā daļa noteic, ka palīdzību personai sniedz tā pašvaldība, kuras administratīvajā teritorijā attiecīgā persona deklarējusi savu dzīvesvietu, izņemot šā likuma 14. panta pirmās daļas 3., 4. vai 5. punktā minētos gadījumus, kā arī gadījumu, kad palīdzību lūdz persona, kurai piešķirts bēgļa vai alternatīvais statuss.

Atbilstoši likumam pašvaldība savos saistošajos noteikumos noteic kārtību, kam un kad un tiek palīdzēts ar mājokli, tajā skaitā deklarēšanas prasību konkrētās situācijās un noteiktās iedzīvotāju grupām. Likums noteic, kādos gadījumos deklarēšana nav nepieciešama, un pašvaldība savos noteikumos to ievēro. Pārējos gadījumos  ir prasība būt deklarētam. Cik ilgi – tas ir kā kurā pašvaldībā, likums termiņu nenosaka. Ir pašvaldības, kurās dzīvokļu rindā reģistrē, ja persona šajā pašvaldībā deklarēta vismaz piecus gadus, un ir arī situācijas, kur prasīta deklarēšanās desmit gadus.

Arī Tukuma novada domes saistošajos noteikumos Nr. 45 “Par kārtību, kādā Tukuma novada pašvaldība sniedz palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” katram no četriem dzīvokļu reģistriem ir noteikta konkrēta kārtība, tajā skaitā – par dzīvesvietas deklarēšanas ilgumu. Piemēram, pirmajā reģistrā – Pašvaldības dzīvojamās telpas izīrēšanai pirmām kārtām (tās ir trūcīgas politiski represētās personas, repatrianti, bērni bāreņi u. c.) – nav noteikta deklarēšanas prasība. Savukārt otrajā reģistrā – Pašvaldības dzīvojamās telpas izīrēšanai vispārējā kārtībā – reģistrē trūcīgu vai maznodrošinātu daudzbērnu ģimeni (ģimenē trīs un vairāk bērnu) vai trūcīgu vai maznodrošinātu ģimeni, kura audzina bērnu ar invaliditāti, ja ģimenes deklarētās dzīvesvietas adrese Tukuma novada administratīvajā teritorijā no iesnieguma iesniegšanas dienas ir bijusi vismaz trīs gadi.

Arī lai reģistrētos rindā uz sociālo dzīvokli (trešais reģistrs), var būt nepieciešams triju gadu deklarētās dzīvesvietas fakts, bet ne visiem. Tas ir atkarīgs no situācijas, kādā atrodas iedzīvotājs, kurš prasa mājokli. Saistošajos noteikumos (pašvaldības likumā) visas situācijas ir paskaidrotas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas